Evo koliko košta ljetovanje za četveročlanu obitelj u Crnoj Gori, Grčkoj i Albaniji

Foto: Screenshot

LJETOVANJE u Hrvatskoj mnogima je postalo preskupo, a pojedinim Hrvatima i nedostižno. Četveročlana obitelj, ovisno o lokaciji i vrsti smještaja, odmor će platiti od 1500 eura do 4500 eura za sedam dana, odnosno šest noćenja. To se odnosi na smještaj i hranu, a ostale pogodnosti poput ležaljki na plaži i turističkih atrakcija nisu uračunate u osnovni budžet. 

>> Evo koliko košta ljetovanje za četveročlanu obitelj na jadranskoj obali

Kako bismo vidjeli je li Hrvatska postala preskupa turistička destinacija, provjerili smo cijene ljetovanja u Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj. Kao i kod smještaja u Hrvatskoj, tražili smo hotelske i apartmanske jedinice srednjeg cjenovnog ranga, kao i restorane za jedan obrok. Za pretraživanje smo odabrali period od 22. do 28. srpnja za obitelj s dvoje djece od 7 i 13 godina. U ukupni trošak uračunali smo i kuglice sladoleda čija je cijena svake godine sve veća. 

U Tivatu all-inclusive hotel za 1500 eura

U najsunčanijem gradu Boke Kotarske preko Bookinga smo potražili apartmane i hotele za četveročlanu obitelj. Tivat nudi veliki broj apartmana i hotela, a hotel za šest noćenja s doručkom pronašli smo za oko 1300 eura, dok je vila s apartmanom oko 600 eura. Obje lokacije su ocijenjene visokim ocjenama za odmor s djecom.

Kada su u pitanju hrana i piće, cijene variraju za dnevni meni u restoranima između 8 i 12 eura, tjestenina oko 10 eura, a pizze od 7 do 10 eura. Morski plodovi su skuplji pa rižoto košta i do 17 eura, a cijena ribe varira od 15 do 50 eura. 

Ležaljke na plaži koštaju od 6 do 20 eura, ovisno o lokaciji, ali bez suncobrana, koji se dodatno plaća. 

Na Tripadvisoru u restoranu Big Ben pronašli smo file brancina za 14.20 eura, tjesteninu s plodovima mora za 9 eura te nešto jeftiniji crni rižoto i lazanje za 8 eura. Coca-cola je 2.60 eura, a cijeđeni sokovi oko 3 eura. Kugla sladoleda varira od 1 do 2 eura. 

Dnevno bi prema meniju u ovom restoranu četveročlana obitelj potrošila oko 50 eura za ručak plus kuglice sladoleda, što dovodi do iznosa od 400 eura za jedan obrok tijekom sedam dana. U blizini Tivta pronašli smo i Carine Hotel Park s visokim ocjenama i all-inclusive ponudom za 1500 eura. 

Za apartmanski smještaj i hranu obitelj će trebati izdvojiti najmanje 1000 eura, dok će za hotelski smještaj s uključenim doručkom i ručkom u restoranu izdvojiti najmanje 1730 eura. 

U Albaniji noćenje 50 eura, a Coca-cola 1.80 eura

Zadnjih godina Albanija privlači sve veći broj turista. U Hrvatskoj se često spominje kao alternativni izbor visokim cijenama na našoj obali, a sve je više otkrivaju i turisti iz zapadne Europe. Najveći grad na albanskoj obali je Drač, koji se nalazi na sjevernom djelu i udaljen je oko 30 kilometara od glavnog grada. Drač s okolicom je najposjećenije mjesto na albanskom primorju, stoga smo provjerili cijene smještaja i hrane. 

Apartmani se kreću od 300 do 900 eura, ovisno o razini opremljenosti, kao i blizini centra. Pronašli smo i skuplje apartmane s lošijom opremljenosti, kao i jeftinije koji su moderno uređeni. 

Apartman veličine 70 metara kvadratnih za četvero udaljen je tek 200 metara od plaže, gosti su ga ocijenili s 9.2. Za sedam dana četveročlana obitelj će izdvojiti 300 eura, što je 50 eura za noć. 

Hotelski smještaj je u usporedbi s Crnom Gorom i Hrvatskom dosta povoljniji. Hotel Villa Misiri s ocjenom 9.2 uz plažu obitelj će platiti 900 eura, a mogu se pronaći i hotelski smještaji za 650 eura za šest noćenja. 

Hrana je također povoljnija pa se ručak za četvero može pronaći i za oko 40 eura. Filet lososa s prilogom košta 10 eura, rižoto od plodova mora 8 eura, tjestenina sa školjkama 9.50 eura, a piletina s prilogom 7 eura. Coca-cola, kao i drugi gazirani napitci, najjeftiniji su upravo u Albaniji - oko 1.80 do 2 eura, a kugla sladoleda u restoranu je 2 eura. 

Za sedam dana uz apartman od 300 eura i na jedan obrok u danu, obitelj će u prosjeku izdvojiti 647 eura. 

Krf cjenovno najsličniji Dubrovniku

Na ljetovanje u Grčkoj, točnije na otoku Krfu u all-inclusive hotelu Sunshine Corfu, obitelj će potrošiti 2952 eura. Kod apartmanskog smještaja cijene se kreću od 600 do 1200 eura za šest noćenja. Pronašli smo apartman za 744 eura uz jedan obrok u restoranu, a ukupno će platiti 1465 eura. 

Cijene hrane su dosta veće nego u Albaniji. Tjestenina s plodovima mora košta 22 eura, filet orade 17, piletina na žaru euro manje, Coca-cola 4 eura, a za cijeđeni sok ćete izdvojiti čak 6 eura. Obitelj s dvoje djece sladoled je prošle godine plaćala od 10 do 12.80 eura, a ove će ih godine koštati gotovo 12 do 16 eura.

Za sladoled i jedan obrok u restoranu za sedam dana potrebno je izdvojiti više od 700 eura, što je gotovo jednako cijenama u Dubrovniku. Cijene ne uključuju dodatnu hranu i piće tijekom dana, kao ni ulaznice za turističke atrakcije, trošak prijevoza te dodatne troškove, poput najma ležaljki.

Ponude smještaja pretraživane su na Bookingu te su pojedine imale i određene popuste, a gledala se srednja kvaliteta ponude, kako u restoranima tako i kod smještaja. Cijene ljetovanja za četveročlanu obitelj na Krfu, Draču i Tivatu mogu se razlikovati ovisno o potrebama i željama turista.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.