Evo koliko su bili plaćeni poginuli pomorci, a koliko dobiju šefovi Jadrolinije

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

JUČERAŠNJA tragedija u Malom Lošinju, u kojoj su poginula trojica pomoraca, dok je četvrti teško ozlijeđen, podsjetila je na opasnosti koje su dio poslova koji se ne obavljaju u uredu. Godišnje u Hrvatskoj na poslu pogine između 20 i 30 radnika, najviše u građevini. Ali kao što otkriva slučaj radnika Jadrolinije, rizik od ozljede i smrti postoji u puno širem rasponu poslova.

>> Razvoj događaja pratite na Indexu

Izračunali smo okvirne plaće pomoraca i usporedili ih s plaćama Uprave

Index je provjerio kolika je plaća u djelatnostima koje su obavljali poginuli mornari. Podsjećamo, jedan poginuli je obavljao posao vođe stroja, a dvojica su bili kormilari. Vođa stroja i kormilar su bili s područja Splita, a drugi kormilar s područja Zadra.

Kolektivni ugovor za pomorce na brodovima koji obavljaju prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu je potpisan 29. lipnja prošle godine u Rijeci. To je bio prvi kolektivni ugovor od 1998., a na temelju njega su Jadrolinija s jedne strane i sindikati pomoraca s druge potpisali posebni dodatak koji se bavi plaćama. Na temelju njega je Index izračunao okvirne plaće preminulih pomoraca.

Izračun je isključivo informativnog karaktera, na temelju javnih podataka iz kolektivnog ugovora za pomorce na brodovima koji obavljaju prijevoz na linijskom obalnom pomorskom prometu i posebnog dodatka o plaćama između Jadrolinije i sindikata.

Pretpostavili smo radni staž od 20 godina (gleda se ukupni radni staž, a ne samo u Jadroliniji). Prema čl. 10 kolektivnog ugovora, koji glasi "Pomorci se u pravilu ukrcavaju na brod u periodima do 15 dana...", izračunat je dodatak po danu plovidbe.

Upravu Jadrolinije čine tri osobe: David Sopta kao predsjednik te Goran Frković i Riano Bukša kao članovi. Njihove mjesečne plaće su javno objavljene u imovinskim karticama, pa nije potreban izračun. Ovo su rezultati Indexove usporedbe. 

>> Tko je David Sopta, HDZ-ov šef Jadrolinije? Jedva ima veze s pomorstvom

Neto plaća zapovjednika u Jadroliniji

Zapovjednici broda u Jadroliniji imaju mjesečnu neto plaću od oko 2206 eura, uz navedene pretpostavke i bez drugih dodataka (blagdani, noćni rad, vikendi...). Time spadaju među deset posto najplaćenijih u Hrvatskoj jer je minimalni iznos neto plaće za tu skupinu 2050 eura neto na mjesec. 

Vođa stroja u Jadroliniji mjesečno dobije manje od 1200 eura 

Uz navedene pretpostavke, vođa stroja u Jadroliniji ima mjesečnu plaću od 1181 eura. Dodatak po danu plovidbe vođe stroja za kategoriju linije B, na kojoj je plovio trajekt Lastovo, jest 25.99 eura. Plaća je veća ako se radi blagdanima, vikendima i noću. Dodatno, neto plaća je veća za svaku uzdržavanu osobu ili dijete koji povećavaju porezni odbitak, iznad osobnog odbitka koji iznosi 560 eura.

Prema kolektivnom ugovoru, ima pravo na minimalno 26 dana godišnjeg odmora, a najviše 30 dana. Dok su na brodu, pomorci imaju pravo na tri obroka dnevno (četiri ako rade i noćnu) te kavu, čaj ili drugi napitak. Član posade stroja ima pravo i na pola litre mlijeka dnevno. Minimalni je iznos hranarine (pojam iz kolektivnog) 18 eura dnevno na brodovima bez kuhara.

Kormilar dobije oko 1000 eura

Kormilari imaju neto plaću u prosjeku oko 1020 eura mjesečno. Osim navedenih pretpostavki (staž, blagdani, noćni rad, broj djece...), ovisi i o porezu na dohodak. U Splitu iznosi 21.5 posto, a Zadru 20 posto.

Kao i ostali mornari, kormilari ostvaruju pravo na tri obroka dnevno i hranarinu (izraz iz kolektivnog ugovora) od 10 ili 18 eura dnevno, ovisno o tome ima li brod kuhara. Ali pravo na pola litre mlijeka dnevno ostvaruju samo članovi posade stroja i oni koji su u neposrednom dodiru sa štetnim plinovima. 

Osiguranje i pomoć u slučaju smrti i invalidnine

Kolektivni ugovor određuje i pokriće osiguranjem. U slučaju smrti uslijed nezgode tijekom obavljanja posla nasljednicima preminulog se isplaćuje naknada u iznosu od 23 tisuće eura. Isti iznos se isplaćuje pomorcu u slučaju trajnog stopostotnog invaliditeta zbog nezgode.

Također, obitelj pomorca ima pravo na solidarnu pomoć u slučaju smrti pomorca u najvišem iznosu koji je utvrđen kao neoporezivi iznos za izvanredne pomoći na temelju Pravilnika o porezu na dohodak, a to znači da će obitelji poginulih dobiti maksimalno 995.43 eura po toj osnovi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.