Fed snizio kamate i podigao prognozu stope nezaposlenosti: "Kraj borbe s inflacijom"

Foto: EPA

Američka središnja banka zamjetno je podigla prognozu stope nezaposlenosti u ovoj godini i naznačila prebacivanje težišta s inflacije na tržište rada, snizivši kamatne stope za pola postotnog boda.

Raspon referentnih kamatnih stopa sada iznosi od 4.75 do 5 posto, objavio je Fed, uz izjavu predsjednika Jeromea Powella da je borba s inflacijom završila.

Američka središnja banka držala je kamatne stope u rasponu od 5.25 do 5.50 posto od srpnja prošle godine, kada je završio 18-mjesečni ciklus podizanja troškova zaduživanja.

Nove Fedove projekcije

Nove Fedove projekcije pokazuju da će se inflacija u ovoj godini spustiti na 2.3 posto i dodatno usporiti u 2025., na 2.1 posto. U 2026. i 2027. Fed očekuje inflaciju od dva posto, procijenivši da će se zadržati na toj razini i u duljem razdoblju, pokazuju medijalne projekcije dužnosnika.

Znatno su pak podigli procjenu stope nezaposlenosti u ovoj godini, na 4.4 posto. Još u lipnju bili su procijenili da će iznositi 4 posto, više-manje u skladu s procjenom neovisnog instituta CBO, koji okuplja bivše dužnosnike središnje banke i ministarstva financija i bivše zastupnike u Kongresu.

U 2023. godini iznosila je prema CBO-u 3.6 posto. 

"Možda bismo ih bili snizili i ranije"

Od početka godine stopa nezaposlenosti kretala se oko razine od 4 posto, a najvišu razinu dosegnula je u srpnju, od 4.3 posto. Vrijednost je ujedno najviša od listopada 2021. godine, prema podacima ministarstva rada.

"Ako me pitate (...) bismo li bili snizili kamatne stope da smo dobili srpanjsko izvješće prije sjednice, odgovor bi glasio - možda", rekao je Powell na konferenciji za novinare nakon sjednice. “Nismo donijeli takvu odluku, ali možda bismo ih bili snizili."

Brojni pokazatelji s tržišta rada, poput zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost, pa čak i aktualne stope nezaposlenosti, od 4.2 posto, ne izazivaju zabrinutost, naglasio je šef Feda, ali naznačio je da treba preduhitriti nove naznake slabosti na tržištu rada, baš kao što su se mnogi bili zalagali za brzu reakciju kako bi se preduhitrilo jačanje inflacije.

Očekuje se rast BDP-a

"Neki misle da tržište rada treba poduprijeti kada je snažno, a ne kada krenu otkazi", rekao je Powell.  

U Fedu procjenjuju da će se stopa nezaposlenosti i u 2025. zadržati na 4.4 posto, podigavši lipanjsku procjenu za 0.2 postotna boda. U 2026. trebala bi tek neznatno oslabjeti, na 4.3 posto, i biti također za 0.2 postotna boda viša no što su bili procijenili na početku ljeta. U 2027. trebala bi se spustiti na 4.2 posto i zadržati se na toj razini dulje razdoblje.

Gospodarstvo bi pak u ovoj i iduće dvije godine trebalo porasti za 2 posto, potvrdio je Fed procjene iz lipnja. U duljem razdoblju rast bi trebao biti nešto niži, prema prognoziranoj stopi rasta od 1.8 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.