FOTO I VIDEO Snažno nevrijeme u Zagrebu. Vjetar čupao stabla, prekinut promet...

Foto: Čitatelj Indexa

Nevrijeme u Zagrebu srušilo je ujutro 15-ak stabala u pojedinim dijelovima grada, doznaje se u zagrebačkoj Javnoj vatrogasnoj postaji, a zbog jakog vjetra i polomljenih grana drveća, poremećen je tramvajski promet na nekim linijama. Kiša praćena jakim vjetrom polomila je niz stabala na području Medveščaka, Maksimira, Gornjeg grada, Centra, Peščenice, Novog Zagreba i Medvednice.

Javna vatrogasna postaja Grada Zagreba bila je pozvana na 15-ak intervencija za uklanjanje palih stabala i grana. Jak vjetar odnio je limeni krov na objektu na području Kustošije, doznaje se od vatrogasaca, čije su ekipe na terenu.

 

Zbog pada grana na naponsku mrežu u Ulici grada Gospića, linije 2, 3 i 13 skraćene su do Heinzelove, a putnike od Heinzelove do Savišća prevoze autobusi, izvijestio je Zagrebački električni tramvaj (ZET).

U prekidu je i autobusna linija 140 zbog pada stabla na Sljemenskoj cesti,

Ponovno je uspostavljen tramvajski promet na relaciji Dubrava - Kvaternikov trg, koji je bio u prekidu zbog pada grane na naponsku mrežu na Maksimirskoj cesti, a linije 11 i 12 ponovno prometuju Jurišićevom. Na terenu su dežurne ekipe i vatrogasci te se intenzivno radi na uklanjanju prepreka i uspostavi prometa, izvijestio je ZET.

Vjetar je čupao stabla i u Karlovcu.

"Jak vjetar jutros je u Karlovcu čupao drveće i lomio grane pa za kratko vrijeme, u samo nekoliko minuta, napravio puno štete po gradu, posebno nekim njegovim dijelovima. Radnici Zelenila već su na terenu i uklanjaju porušena stabla i grane", objavili su iz grada.

Nevrijeme bi se trebalo smiriti brzo

Ovo je prognoza DHMZ-a za danas. Očekuje se da će nevrijeme proći brzo te slijedi razvedravanje.

"Većinom sunčano te vruće i vrlo vruće, ali ne i posve stabilno. Ujutro će lokalno izraženih pljuskova praćenih grmljavinom biti ponajprije u Istri, Gorskome kotaru i na sjeverozapadu zemlje, a prema večeri te u noći na četvrtak vjerojatni su i na sjeveru. Vjetar mjestimice umjeren jugozapadni, uglavnom u višim predjelima i jak, a na Jadranu jugo. Najviša dnevna temperatura od 32 do 37°C", piše DHMZ.

Danas se očekuje vrhunac toplinskog vala

Inače, danas se očekuje, prema najavama meteorologa, vrhunac toplinskog vala. Za tri regije oglašen je crveni meteoalarm zbog iznimno visokih vrućina. Riječ je o zagrebačkoj, karlovačkoj i riječkoj regiji. Za ostatak Hrvatske izdano je narančasto upozorenje. 

Toplinski val po danima

Nakon vrhunca vrućina u srijedu na Jadranu se ekstremne vrućine nastavljaju i u četvrtak, dok će na kopnu biti nešto lakše.

Za četvrtak je crveno upozorenje na snazi u splitskoj regiji, što je jedina regija u kojoj će vrhunac toplinskog vala zapravo biti u četvrtak. Za dubrovačku, kninsku i riječku regiju proglašen je narančasti alarm, a za ostatak Hrvatske žuti. 

Velike vrućine zadržat će se u splitskoj regiji i u petak pa je tako za to područje oglašen narančasti alarm, dok je žuti alarm za petak aktivan u dubrovačkoj, kninskoj i riječkoj regiji. U nedjelju žuto upozorenje vrijedi za dubrovačku, splitsku i riječku regiju - dakle, za cijelu obalu. 

Prognoza za srijedu

U nastavku donosimo prognozu HRT-a za srijedu.

Dotok toplog zraka nastavlja se s jugozapada i sutra, a frontalni poremećaj zaustavit će se nad Alpama iako dio nestabilnog zraka može do naših krajeva doći sutra potkraj dana. No glavnina će stići s četvrtka na petak, zbog čega će vrućina ponajprije u unutrašnjosti nakratko popustiti.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u srijedu će prevladavati sunčano vrijeme, uz pokoji stupanj više. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 21°C, a najviša dnevna i do 37°C. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar.

Jugozapadnjak će zapuhati i u središnjim predjelima, gdje će povremeno biti ponešto oblaka na nebu, posebno navečer, kada će postojati i mogućnost za poneki pljusak, ponajprije na krajnjem sjeveru. Zbog tople noći te dnevne temperature iznad 35°C na snazi je i najveći stupanj upozorenja na vrućinu.

To vrijedi i za sjeverni dio Jadrana, gdje se i iduće noći ponegdje temperatura neće spuštati ispod 25°C, a dnevna će biti između 33 i 35°C. Zapuhat će jugo pa će more, čija je temperatura već između 25 i 27°C, na otvorenome biti i umjereno valovito. A u također većinom sunčanom gorju jugozapadnjak, koji u višim predjelima može biti i vrlo jak.

U Dalmaciji u većini predjela vedro, dakle bez oblaka na nebu te uz dnevnu temperaturu između 32°C, koliko će biti na udaljenijim otocima, do 37°C, koliko se očekuje u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će jugo, prema večeri i umjereno jako, te jugozapadnjak, koji će biti malo češći na krajnjem jugu gdje će također dan obilježiti vedrina i vrućina, zbog čega će se osvježenje tražiti u moru koje će biti uglavnom malo valovito.

Na obalu stižu nakratko jugo, oblaci i nevere, a u unutrašnjosti prekid toplinskoga vala

U četvrtak i dalje uz jugo, s kojim će pristizati i oblaci, posebno na sjevernom dijelu, gdje je i najveća vjerojatnost za nevere, i to prema večeri te u noći na petak. Za vikend opet sunčano, a vrućina će neznatno popustiti.

U unutrašnjosti, posebno na sjeveru zemlje u četvrtak velika vjerojatnost za lokalno izraženije nevrijeme. S promjenom vremena stiže i pad temperature te barem nakratko prekid toplinskoga vala.

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.