FOTO Oluja razorila jednu od najljepših hrvatskih uvala

Foto: Mjesni Odbor Pupnat

Snažno nevrijeme sinoć je pogodilo otok Korčulu. Obilna kiša, koja je pala u nepunih sat vremena, potopila je kuće, srušila stabla, a bilo je i ozlijeđenih. Vatrogasci cijeli dan pokušavaju pomoći mještanima, a šteta je golema.

Pupnatsku luku gotovo je progutalo nevrijeme. Bageri cijeli dan pokušavaju očistiti putove. "Velika količina vode cijeli je materijal ponijela u more", rekao je za HRT Blaženko Poša iz Pupnatske luke.

Stradala mu je kuća, ali i ulica. Zasad se još ne zna kolika je šteta. "Stara cesta koja spaja otok, odnosno Pupnat s Čarom, zatvorena je. Županijske ceste su je zatvorile jer prijeti opasnost od odrona", izjavila je gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević.

"Zamalo sam udario glavom, a da jesam, sigurno bih bio mrtav"

Najteže je bilo Dušanu, kojeg je bujica jednostavno odnijela u bezdan. Život mu je spasilo to što je sportaš, jedan od najslavnijih slovenskih ultramaratonaca. Dušan Mravlje iz Slovenije opisao je kako je umalo stradao u nevremenu.

"Zamalo sam udario glavom, a da jesam, sigurno bih bio mrtav. Katapultiralo me preko skala na žal", rekao je. Nevrijeme je počelo sinoć oko 19 sati, u kratkom vremenu pala je golema količina kiše.

"Nevrijeme je najviše zahvatilo Lumbardu, preko koje je prošao šijun, kako ga mi zovemo. Tako da je napravio štete, puno je borova palo. Stradali su krovovi kuća, imali smo par intervencija u kojima smo oslobađali automobile. Imali smo preko 40 ispumpavanja tijekom večeri", istaknuo je zapovjednik DVD-a Korčula Francesco Verazza.

Stradala je i zgrada lumbardske općine, krov je doslovno propao.

"Na dijelu koji je pod ravnim krovom je nastala odjednom velika količina vode, stvorio se bazen i propao je dio krovišta. Zgrada je pod konzervatorskom zaštitom, već dvije godine pokušavamo od njih dobiti suglasnost za hidroizolaciju krova, međutim istu nismo dobili. Sad sam podigla na višu razinu, na razinu Ministarstva i nadam se njihovome odgovoru i financijskoj pomoći jer ovo je situacija koju ne možemo sami riješiti", naglasila je načelnica općine Lumbarda Marija Klisura te procjenjuje kako je šteta najmanje 150.000 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.