FOTO Posljednji ispraćaj Budimira Lončara na Mirogoju. Pogledajte tko je sve došao

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U Zagrebu je održan posljednji ispraćaj i komemoracija za diplomata Budimira Lončara, koji je preminuo u nedjelju u 101. godini. 

>> Umro je Budimir Lončar. Našli ga mrtvog u moru

Budimir Lončar bio je posljednji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, kao i posebni izaslanik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za Pokret nesvrstanih. Sudjelovao je u Drugom svjetskom ratu nakon što se 1942. priključio Narodnooslobodilačkom pokretu.

Nakon rata postao je jugoslavenski konzul i savjetnik misije pri UN-u u New Yorku. Bio je veleposlanik u više država, a poslije Domovinskog rata i savjetnik za vanjsku politiku dvojice hrvatskih predsjednika, Stipe Mesića i Ive Josipovića.

"On je bio čovjek koji je 60-ih godina bio u Indoneziji da bi se u Indoneziju vratio kao specijalni izaslanik UN-a za nesvrstane, ali ja iza toga bio jedan od nekolicine mudrih koji su trebali razriješiti krizu u Ačeu, u tada problematičnoj pokrajini Indonezije. To pa i sve ostale diplomatske aktivnosti iz kojih se on vraćao s kontaktima koji nikada nisu prestali je nešto što ga je činilo drugačijim i kao čovjeka i kao diplomata", naglasio je Tvrtko Jakovina, povjesničar i autor biografije Budimira Lončara, prenosi HRT.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.