Ima tvrtku u Bugarskoj, živi u Oslu. Poklopio novinarima kad su ga pitali za pagere

Ilustracija: Profimedia

Bugarska i Norveška su se danas našle u središtu globalne potrage za dobavljačem koji je Hezbolah opskrbio tisućama pagera koji su ovog tjedna eksplodirali u Libanonu, zadavši velik udarac militantnoj skupini.

Sigurnosni izvori su naveli da je Izrael odgovoran za eksplozije u utorak u kojima je poginulo 12 ljudi, ranjeno više od 2300 te su podignute tenzije u sve većem sukobu između dviju strana. Tel Aviv nije izravno komentirao napade.

Još nije poznato kako i uz čiju pomoć je napad pagerima izveden, no dosad su otkriveni mogući tragovi u Tajvanu, Mađarskoj i Bugarskoj. Nije jasno kako i kada su pageri pretvoreni u oružja koja se mogu aktivirati na daljinu. Isto pitanje i dalje vrijedi za stotine Hezbolahovih voki-tokija koji su eksplodirali u srijedu u drugom valu napada.

Osnivač sofijske tvrtke bez komentara

Prema jednoj teoriji, pageri su preuzeti nakon što su izašli iz tvornice te im je dodan eksploziv. Druga teorija kaže da je Izrael imao kontrolu nad cijelim opskrbnim lancem. Bugarske vlasti su priopćile da su njihovo ministarstvo unutarnjih poslova i obavještajne službe započele istragu mogućih veza jedne tvrtke s ovim slučajem. Nisu imenovali tvrtku koju istražuju.

Lokalni mediji su izvijestili da je sofijska tvrtka Norta Global omogućila prodaju pagera Hezbolahu. Navodeći sigurnosne izvore, nacionalna televizija bTV je objavila da je 1.6 milijuna eura povezanih s transakcijom prošlo kroz Bugarsku i otišlo u Mađarsku.

Reuters nije mogao odmah potvrditi te navode. E-mailovi poslani na tvrtkinu adresu objavljenu u bugarskom registru poslovnih subjekata vraćeni su kao neisporučivi. Osnivač tvrtke je odbio komentirati izvješća.

Tajvanci prebacili odgovornost na Mađare

Na fotografijama uništenih pagera koje je Reuters analizirao može se vidjeti oblik koji odgovara uređajima koje proizvodi tajvanska tvrtka Gold Apollo. Kompanija je jučer navela da pagera proizvodi poduzeće BAC Consulting iz mađarskog glavnog grada Budimpešte.

Vlasnica i šefica mađarske tvrtke Cristiana Barsony-Arcidiacono nije odgovorila na više zahtjeva za komentarom telefonskim pozivima i tekstualnim porukama. Jučer je za NBC News izjavila da je njena tvrtka surađivala s tajvanskom kompanijom Gold Apollo, no da nije imala nikakve veze s izradom pagera.

"Ja sam samo posrednik, mislim da ste krivo shvatili", kazala je za NBC. Mađarski portal Telex je citirajući izvore objavio da je prodaju pagera omogućila tvrtka Norta Global. Sjedište bugarske tvrtke je registrirano u zgradi u glavnom gradu Sofiji, gdje je prema lokalnom registru prijavljeno gotovo 200 drugih poduzeća, no tvrtku se tamo nije moglo pronaći.

Odvjetnik Vladimir Kuzmanov, koji je rekao da predstavlja Nortu Global, bio je prisutan na adresi, no odbio je odgovoriti na Reutersova pitanja.

Osnivač živi u Oslu

Sadržaj internetske stranice tvrtke, globalnorta.com, izbrisan je danas. Stranica je ranije imala inačice na engleskom, bugarskom i norveškom jeziku, a oglašavala je usluge savjetovanja, tehnološke integracije, zapošljavanja i izdvajanja posla (outsourcinga).

"Tražite li agilnu tvrtku da vam pomogne uspjeti ili da pronađe pravo tehnološko rješenje za vas? Ne tražite dalje", pisalo je na internetskoj stranici koju je vidio Reuters prije nego što izmijenjena. Njen osnivač Rinson Jose živi u Norveškoj, a odbio je komentirati pagere te prekinuo telefonski poziv kada je upitan o poslovanju u Bugarskoj.

Njegovi susjedi u tihom predgrađu Osla su rekli da ne znaju mnogo o njemu. Amund Djuve, šef tvrtke DN Media, gdje Jose trenutno radi, za Reuters je rekao da zna za izvješća te je upozorio policiju i obavještajne službe. Kazao je da je Jose na putu prema Sjedinjenim Američkim Državama. 

Izvor: Hezbolah je mislio da se pageri proizvode u Aziji

"Veoma ozbiljno shvaćamo ove stvari", rekao je Djuve. Norveška obavještajna služba PST je kazala da je upoznata sa situacijom, no odbila je dalje komentirati. Nisu pronađeni dokazi koji bi upućivali na vezu između tvrtki Norta i DN Media.

Barsony-Arcidiacono iz BAC Consultinga, budimpeštanske tvrtke koja je također povezana s prodajom pagera, napustila je jučer svoj stan u mađarskom glavnom gradu, rekao je za Reuters njen susjed. Vrata su joj bila odškrinuta jučer, no zatvorena jutros, kazao je Reutersov izvjestitelj koji je bio tamo. Nitko se nije javio na zvono.

Libanonski sigurnosni izvor je za Reuters istaknuo da je Hezbolah mislio da naručuje pagere od tvrtke Gold Apollo te da se proizvode u Aziji, a ne u Europi. Izvor je dodao da je Hezbolah smatrao da bi bilo mnogo lakše za izraelsku obavještajnu službu Mossad da djeluje u Mađarskoj. "Moguće je da je Mosad stvorio europsku tvrtku", zaključio je izvor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.