GONG nabrojao sumnjive financijere HDZ-a, među njima i prijateljica Ane Karamarko

Foto: Hina, Index

GONG je objavio ukupni pregled financijskih izvještaja političkih stranaka za 2015. godinu, a pritom je naveo kako su neke donacije HDZ-u sumnjive.

Ukupni prihodi stranaka u prošloj su godini dosegli 143.710.931,77 kuna, dok su rashodi iznosili 144.904.460,00 kuna. Političke stranke od donacije su ukupno uprihodile 68.820.659,00 kuna. Pritom prednjači HDZ koji je dobio 12.885.384,00 kune, slijedi ga HDSSB s 1.605.686,00 kuna, dok je najveća oporbena stranka SDP primila ukupno 579.697,00 kuna donacija. MOST je zabilježio ukupno 441.669,00 kuna donacija. SDSS nije dobio niti kune, dok je HSP AS od donacija uprihodio tek šest tisuća kuna.



GONG je svojom analizom došao do nekih sumnjivih financijera HDZ-a, među kojima se nalazi tvrtka Titan nekretnina Oksane Dvinskykh, kako tvrdi GONG, prijateljice Karamarkove supruge Ane. Isto je jučer u razgovoru za Index potvrdila izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković.

> Direktorica GONG-a za Index: Sjetimo se, Karamarko je bio Sanaderov ministar

GONG objašnjava kako se prošlog ljeta tvrtka Migrit energija, koja je također u vlasništvu Oksane Dvinskykh, pokušala uključiti u posao s nuklearnom energijom u Finskoj. Nisu uspjeli jer su Finci smatrali da iza svega stoji ruski novac.

Oksana Dvinskykh i bračni par Karamarko družili su se i u izbornoj noći, kada je Ana Šarić bodrila Kolindu Grabar Kitarović u društvu svojeg prijatelja vaterpolista Dubravka Šimenca te Oksane Dvinskykh, a druženje je dokumentirano i fotografijom koja je kasnije objavljena na Facebooku. Tvrtka Titan Oksane Dvinskykh HDZ-u je donirala ukupno 100.000 kuna.


Među sumnjive financijere HDZ-a GONG je uvrstio i tvrtke Lana Commerce te Lana tiskaru karlovačkog poduzetnika Nikole Hanžela, osumnjičenika u slučaju Karlovačke banke. Zanimljiva je i činjenica da je nedavno pomilovani Danko Seiter, bivši član Uprave Karlovačke banke, bio osuđen zbog opraštanja kredita Nikoli Hanželu.

HDZ u sivoj zoni financiranja

"Mogu li se dovesti u vezu izdašne donacije u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović i HDZ-u s pomilovanjem osobe koja je oprostila dugove donatoru?!", pita se GONG.

Tvrtka Potestas iz Splita poduzetnika Bože Čule donirala je HDZ-u 150.000,00 kn. Inače, Božo Čulo je  nekadašnji osnivač Partner banke i Metroholdinga. Druga splitska tvrtka ST-projekt donirala je 180.000,00 kn, a jedan od njenih suosnivača Tomislav Mamić vlasnik je trgovačkog lanca Tommy.

Donator HDZ-a sa 70.000,00 kn je i tvrtka Fortis ulaganja u vlasništvu odvjetnika Zorana Tomića koja od 2011. do kraja 2014. nije imala nikakvih prihoda.

"Prihvaćajući gore navedene potencijalno sumnjive donacije, HDZ ponovno ulazi u ozbiljnu sivu zonu svog financiranja otvarajući prostor za opravdanja povezivanja donošenja pojedinih odluka u korist svojih donatora poput odluke Predsjednice o pomilovanju HDZ-ovog i Predsjedničinog donatora. Prihvaćajući donacije od bilo koga, svaka stranka mora računati na ozbiljno narušavanje povjerenja i povezivanje stranke s mogućim sumnjivim poslovima posebno u slučaju kad stranka obnaša vlast i kad stranka ima nepravomoćnu presudu povezanu s manipulacijama u financiranju stranke", zaključuje GONG.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.