Gradonačelnik Beograda gradi spomenik četničkom vođi. Želi premjestiti Titove kosti

Foto: Antonio Ahel/PIXSELL

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić govorio je danas o rebalansu proračuna i projektima za koje treba osigurati financijska sredstva. Potvrdio je i da će se formirati komisija za spomenike i nazivanje trgova i ulica.

"Sad ću pozvati javno, ne mogu utjecati na tu odluku, niti Grad Beograd može, ali mislim da je izmještanje Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važno za srpski narod, kao i izmještanje posmrtnih ostataka četiri narodna heroja s Kalemegdanske tvrđave", naveo je. 

Objasnio je kako odluku mora donijeti ministarstvo kulture, ali je obećao da će grad pomoći da se izvrši "kvalitetna ekshumacija i da se ta tijela premjeste", ističući da neće nikome rasipati kosti, prenosi N1 Srbija.

Lani otvoren muzej u čast četničkog vojvode

Poručio je da će zahvaljujući novoj komisiji sutra pokrenuti službenu inicijativu za izgradnju spomenika četničkom vojvodi Dragoljubu Draži Mihailoviću u parku Terazijska terasa, ispod Terazijske česme.

U listopadu prošle godine u Beogradu je otvoren muzej posvećen Draži Mihailoviću. Spomen-soba smještena je u Bregalničkoj ulici, na mjestu gdje se nalazi obiteljska kuća Mihailovića, u kojoj je živio i četnički vojvoda.

U Bregalničkoj ulici okupio se tada velik broj ljudi koji su pjevali pjesme i mahali zastavama s Dražinim likom. Inače, Viši sud u Beogradu je presudom iz 2015. rehabilitirao Dražu Mihailovića, dok je četnički pokret izjednačen s partizanskim. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.