Gradonačelnik Zaprešića: Nastavljamo financirati obnovu kuće bana Jelačića u Srbiji

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Gradonačelnik Zaprešića i saborski zastupnik Željko Turk najavio je za posjeta Vojvodini daljnju potporu obnovi rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i hrvatskoj zajednici u Srbiji, koju je posjetio sa skupinom svojih suradnika iz gradske uprave, objavilo je danas glasilo Hrvatska riječ.

"Kao grad smo se uključili u obnovu njegove rodne kuće, što ćemo nastaviti i početkom sljedeće godine. U proteklih osam mjeseci dali smo donaciju od oko 20 tisuća eura za pomoć u samoj obnovi, a s tim ćemo nastaviti i potkraj ove godine kroz rebalans ili kroz novi proračun s ponešto većim iznosom", izjavio je Turk.

Gradonačelnik Zaprešića predvodio je izaslanstvo svojega grada, koje je posjetilo rodnu kuću bana Jelačića u Petrovaradinu, crkvu sv. Jurja, susjedno Biskupsko svetište Gospe Tekijske, a potom su bili gosti vodstva Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Hrvatskom domu - Matici u Subotici.

"Nastavljamo podupirati hrvatsku zajednicu"

"Naš grad se ponosi banom Jelačićem, onim što imamo u Zaprešiću, ali naravno i prostorom gdje je ban Josip Jelačić rođen u Petrovaradinu", istaknuo je on.

Dodao je kako je povod posjeta Vojvodini i ovdašnja hrvatska zajednica koju će kao građanin Zaprešića i saborski zastupnik nastaviti podupirati.

Predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Karolina Bašić zahvalila je Turku na višegodišnjoj suradnji i potpori ističući kako je prvi korak bila konferencija "Kulturni profil Spomen-doma bana Jelačića" o namjeni budućnosti rodne kuće hrvatskoga bana u Petrovaradinu, koju je suorganizirao grad Zaprešić.

"Grad Zaprešić nas je do sada financijski podupirao i ono što vjerujem da će i nakon što se završe svi radovi oko obnove rodne kuće bana Josipa Jelačića biti tema jest kako da brendiramo ovog našeg velikana i kakav sadržaj možemo ponuditi turistima", rekla Karolina Bašić.

Rodna kuća bana Jelačića nalazi se u središtu Petrovaradina, pokraj Novoga Sada.

Srbija uložila 700.000 eura, pomažu i hrvatske županije

Na povijesno značenje objekta, izgrađenog 1745., upućuje spomen-ploča obnovljena u listopadu 2001. u povodu obilježavanja 200. obljetnice rođenja najpoznatijeg hrvatskog bana.

Povijesno zdanje hrvatskoj je zajednici na upravljanje predano u listopadu 2020. na svečanosti kojoj su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

U otkup dijela kuće srpska vlada je uložila 600.000 eura.

Nakon toga, za obnovu njezinog eksterijera i interijera koja još nije završena Pokrajinska vlada osigurala je dodatnih 100.000 eura, a rekonstrukciju objekta podržali su također Grad Zaprešić, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Virovitičko-podravska županija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.