Grubišić: Porez na nekretnine je napad na privatno vlasništvo

Andrej Grubišić, ekonomski analitičar i savjetnik, gostovao je u Studiju 4 HRT-a. Poručuje da je za daljnji rast hrvatskog gospodarstva potrebno povećati produktivnost i konkurentnost te da su potrebne reforme koje bi olakšale poslovanje.

Ekonomija oslonjena na turizam

Andrej Grubišić, ekonomski analitičar, ističe da je hrvatsko gospodarstvo jedinstveno zbog velike ovisnosti o turizmu, posebno u usporedbi sa siromašnijim zemljama koje također ovise o toj grani. "Bogatije zemlje imaju razvijeni turizam, no njegova je kontribucija manja nego u Hrvatskoj", dodaje on.

Grubišić napominje kako turizam nije loš sam po sebi, ali smatra da bi trebao biti stavljen u jednak položaj s drugim poduzetnicima, posebno zbog poreznog tretmana koji je trenutno povoljniji za turizam.

Jednak porezni tretman za sve

Grubišić zagovara poreznu ravnopravnost i predlaže jedinstvenu stopu poreza od 10% za sve. Prema njemu, privatno poduzetništvo je jedini izvor financiranja javnog sektora, a između 2009. i 2014. godine doživjelo je velike poteškoće, što je rezultiralo masovnim odlaskom ljudi iz Hrvatske.

"Nisam za povećanje porezne presije, nego stavljanje svih u isti položaj. Država ne bi trebala nikoga, neovisno bavi li se turizmom ili nečim drugim, stavljati u povlašteni ili podređeni položaj", rekao je Grubišić.

"Od 2009. do danas izgubili smo 400 tisuća ljudi", naglašava Grubišić, dodajući da je u međuvremenu narastao javni sektor. Ističe kako je od 2018. hrvatsko gospodarstvo ponovno dosegnulo razinu iz 2008., ali sada "jaše na valu tuđih novaca", pogotovo iz europskih fondova.

"Mi u svom portfelju nemamo ni jednu proizvodnu kompaniju koja je u zadnjih 5 godina investirala u dugotrajnu imovinu, da nije bar jedan dio svojih sredstava dobila iz Europskih fondova. Toga moramo biti svjesni", rekao je.

Porez na nekretnine – napad na privatno vlasništvo

Grubišić smatra da je najavljeni porez na nekretnine "atak na privatno vlasništvo". Dodaje kako su Hrvati zbog inflacije ulagali u nekretnine kao oblik zaštite imovine. "Država je vjerojatno pridonijela tome, a sada te iste želi kazniti", kaže.

Također ističe da APN (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama) nije pridonijela priuštivijem stanovanju, već je dodatno podigla potražnju i cijene nekretnina.

Inflacija i uloga države

Grubišić tvrdi da su državni postupci, poput tiskanja novca i zatvaranja ekonomije tijekom pandemije, glavni generatori inflacije. "Sve je pod kontrolom politike, a tržište je najbolja zaštita od tuđe pohlepe", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.