Hajdaš Dončić: Mi smo antifašisti. Paunović: Te rasprave trebaju ostati u prošlosti

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Kandidati za predsjednika SDP-a Zoran Paunović i Siniša Hajdaš Dončić na sučeljavanju su predstavili svoje programe. Paunović traži zaustavljanje apartmanizacije jadranskih gradova, Hajdaš Dončić uvođenje poreza na ekstraprofit, a obojica obećavaju veću prisutnost na terenu.

''Kada smo preuzeli vlast u Makarskoj, donijeli smo izmjene i dopune prostornog plana koje su spriječile daljnju devastaciju i apartmanizaciju grada. To je danas model po kojemu trebaju funkcionirati primorski gradovi'', rekao je Paunović na sučeljavanju u središnjici stranke na Iblerovom trgu, uoči drugog kruga izbora za predsjednika koji će se održati u subotu.

Paunović spominjao politike koje provodi na lokalnoj razini

''To je veliki problem na području cijele jadranske Hrvatske jer imate situaciju u kojoj kapital izgradi višestambene zgrade i ti apartmani onda zjape prazni jer se koriste za kratkoročni najam'', kazao je gradonačelnik Makarske na pitanje za kakve će se politike SDP zalagati ukoliko postane novi predsjednik stranke.

U tom se gradu više ne mogu graditi višestambene zgrade već jedino obiteljske kuće, dodao je Paunović. U sučeljavanju se najviše oslanjao na politike koje provodi na lokalnoj razini, a koje se prema njegovom mišljenju mogu implementirati i na državnoj. 

Hajdaš Dončić najavio borbu za javno dostupno zdravstvo i školstvo

Siniša Hajdaš Dončić naglasio je da je SDP stranka koja brani prava onih koji su ostali obespravljeni u ''ovim tranzicijskim, polukapitalističkim sustavima“.

''Danas deset posto ukupnog stanovništva Hrvatske posjeduje 90 posto nacionalnog bogatstva. Odgovor na to su lijeve ekonomske politike koje se tiču poreza na ekstraprofit, recimo na poslovne banke koje su u zadnjih godinu dana izvukle iz hrvatskog financijskog sustava dvije milijardi eura", rekao je.

Taj se novac može uložiti u povećanje mirovina, dodao je Hajdaš Dončić. Ukoliko postane predsjednik SDP-a, najavio je borbu za javno dostupno zdravstvo i školstvo te promjene u energetskoj politici.

Na pitanje je li se SDP odmaknuo od antifašističkih vrijednosti, Hajdaš Dončić odgovorio je da planira osnovati u stranci forum antifašizma. ''Tu sam vrlo jasan. Ono što sam istaknuo i u svom uvodom predstavljanju jest da smo mi antifašisti'', rekao je.

Zoran Paunović kazao je da rasprave o antifašizmu trebaju ostati dio prošlosti. ''Dio naše ponosne prošlosti, da se razumijemo, ali s druge strane rasprave o prošlosti koče mlade da uđu u stranku. Mi moramo nametnuti teme koji su zanimljive mladima da bismo obnovili stranku.

Slab izlaznost u prvom krugu

U prvom krugu unutarstranačkih izbora pravo glasa iskoristilo je tek oko 40 posto članova, stoga su obojica kandidata raspravljali i o problemu apatije u SDP-u.

''Mi gubimo članove jer gubimo izbore. U trenutku kada izgubimo pozicije vlasti, logično je da se članstvo osipa. Jedna od osnovnih stvari koje predsjednik stranke mora napraviti jest sjesti u auto i obići sve lokalne organizacije da vidimo kakvo je stvarno stanje", kazao je Paunović.

''Ja sebe vidim 10 posto u saboru, a 90 posto na terenu. Želim uključivanje ljudi i obavezne mjesečne sastanke s članstvom, a isto očekujem i od saborskih zastupnika i članova predsjedništva'', odgovorio je Hajdaš Dončić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.