Popijač i Dalić odgovaraju Kukuriku koaliciji: Mi prenosimo, a vi prodajete dionice državnih tvrtki



"OVO JE prijenos, a ne prodaja", rekao je Đuro Popijač danas na press konferenciji na kojoj je prvo popljuvao opoziciju jer su "prodali Inu, Hrvatski telekom...". komentiravši jučerašnju odluku Vlade koja se u korist imovine Umirovljeničkog fonda odriče dionica državnog Croatia Osiguranja kao i Janafa.

Milanović i Čačić: Janaf nije obiteljsko srebro, Vlada ga prodaje da zakrpa proračunsku rupu

Svjesni da je to nacionalno bogatstvo

Ministrica Dalić, koja je bila na pressici s Popijačem, rekla je kako su se odlučili za Croatia Osiguranje i Janaf jer dobro kotiraju na zagrebačkoj burzi te je na jednostavan način moguće utržiti njihovu tržišnu vrijednost. "Umirovljeničkom fondu smo prenijeli imovinu koju smatramo kvalitetnom", nahvalila je odluku Dalić.

Dalić i Popijač ustvrdili su da su oni svjesni da je to nacionalno bogatstvo, ali da je opozicija prodavala obiteljsko zlati i to u boljim vremenima, a oni samo prenose dionice fondovima.

"Skandalozno je to što govori Kukuriku koalicija", rekli su ministri dodajući kako tijekom  kriznog vremena Vlada nije dozvolila prodaju državne imovine. Kako kaže Dalić rješili su problem a u tim državnim tvrtkama i dalje imaju dominaciju.

Nije Kosor rekla da je baš sve prepisano

Kako je rečeno na sjednici Vlade 91.741 dionica trgovačkog društva Croatia Osiguranje prenosi se bez naknade u Umirovljenički fond kao i 107.427 dionica trgovačkog društva Jadranski naftovod. Tržišna vrijednost dionica CO-a iznosi 458 milijuna kuna a riječ je o 29 posto dionica te tvrtke. Dionice Janafa vrijedne su 271 milijun kuna, a radi se o 10.66 posto temeljnog kapitala društva. Drugim riječima, država opet ostaje bez dionica u državnim tvrtkama, no iz HDZ-a kažu da to nema veze s prodajom kakvu je vršila opozicija.

Popijač je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao i kako nije baš istina da je Kosor jučer rekla da je program opozicije i loš i prepisan. "Ja sam bio prisutan kad je to rečeno. Ona je rekla da u određenim dijelovima može iščitati projekte koje je pokrenula hrvatska Vlada. Evo, primjerice u dijelu programa o energetskim projektima, prepisan je zaključak Vlade od strateškim projektima Ombli, Dravi...", tvrdi Popijač.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.