Lutrija svojoj šefici platila faks, nije ga završila u dogovorenom roku. "Rodila je"

Foto: Patrik Macek, Davor Puklavec/PIXSELL

Članici Uprave Hrvatske Lutrije, HDZ-ovki Dijani Pavićević ta je državna firma platila studij, za što je morala vratiti novac ako ga ne završi do 2023., ali to nije učinila, otkrila su 24 sata.

Osim toga, ona u toj državnoj tvrtki radi s nekoliko članova svoje obitelji, a još je 1999., dok je bila zaposlena kao referentica, osvojila stan u igri Joker srijedom. Riječ je o stanu u Rapcu od 37.53 kvadrata, čija je cijena tada iznosila 219.022,67 kuna.

Bila je na dva porodiljna dopusta

Hrvatsku Lutriju pitali smo više oko njenog studija, odnosno činjenice da ga nije završila u dogovorenom roku i da nije vratila novac. Odgovorili su nam da "Hrvatska Lutrija kao poslodavac kontinuirano i sustavno ulaže u razvoj i stjecanje dodatnih kompetencija svojih zaposlenika i podupire stručna usavršavanja na koja radnici odlaze izvan radnog vremena, a stečena znanja i kompetencije primjenjuju u daljnjem radu".

"Slijedom takve poslovne politike odobreno je i stručno usavršavanje Dijani Pavićević u vrijeme dok je ona bila zaposlena na radnom mjestu direktorice Sektora prodaje. Radnica Pavićević je od početka stručnog usavršavanja bila na dva porodiljna dopusta: prvi put počevši od 23.8.2020. godine te drugi put od 26.3. 2022. 

Mirovanje studijskih obaveza i posljedično produžetak roka za dovršetak studija zbog zdravstvenih razloga pravo je svakog studenta pa tako i onih koji studiraju uz rad. Zbog korištenja porodiljnih dopusta radnici Pavićević je produžen rok za dovršetak studija, tako je visokoškolska ustanova SSBM - Swiss School of Business and Management odobrila produljenje roka za dovršetak studija do kraja 2024. 

"To što je rodila djecu nije razlog za osudu"

S obzirom na navedeno bilo je potrebno novi rok za dovršetak studija unijeti i u ugovor o financiranju s poslodavcem, zbog čega su radnica i Hrvatska Lutrija potpisali aneks ugovoru. Obveza povrata školarine utvrđuje se za slučaj raskida ugovora o radu ili namjernog odustajanja radnika od nastavka školovanja, a što ovdje nikako nije slučaj. 

Radnica Pavićević je kroz dulji niz godina ostvarila uspješnu poslovnu karijeru u Hrvatskoj Lutriji i pri tome zasnovala obitelj i rodila djecu. To nikako ne može biti razlog za bilo kakvu osudu ili diskriminaciju", naveli su iz Hrvatske Lutrije.

Obitelj joj zaposlena u HL-u. "Svi su zaposleni u skladu sa zakonom"

Kako su objavila 24 sata, osim njezinog supruga Aleksandra Saše Pavićevića, u Hrvatskoj Lutriji rade i njezin brat, supruga njezinog sina te njezin nećak. Iz Lutrije su odgovorili da imaju više rodbinski povezanih zaposlenika. 

"Ne postoji niti jedna zakonska ili statutarna odredba koja priječi zapošljavanje rodbinski povezanih osoba. Svi zaposlenici Hrvatske Lutrije zaposleni su u skladu sa zakonom i internim propisima Hrvatske Lutrije. 

Prilikom zapošljavanja se buduće zaposlenike ne propituje njihova politička ili vjerska pripadnost, niti obiteljska povezanost nego potrebne stručne kvalifikacije", naveli su.

Povjerenstvo: Djelomično je u sukobu interesa

Dodaju da je radnica samoinicijativno zatražila mišljenje Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u konkretnom slučaju prije imenovanja na mjesto članice Uprave te da je dobila uputu prema kojoj i postupa.

Pavićević je navela da je njen brat zaposlen na radnom mjestu voditelja smjene, nećak kao krupje u casinu, a supruga njezinog sina kao referentica u stručnim službama sektora prodaje. Naglasila je da je riječ o najniže rangiranim poslovima u kojima je velika fluktuacija radnika, za kojima postoji konstantna potreba. 

Povjerenstvo je donijelo mišljenje da je Pavićević u potencijalnom sukobu interesa, kojim je dužna pravilno upravljati. Navode da se dužna izuzeti ako bude trebala odlučivati o ostvarivanju materijalnih i drugih prava članova svoje obitelji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.