Hezbolah pokrenuo osvetnički napad: "Ispalili smo više od 200 raketa na Izrael"

Foto: EPA

Militantna skupina Hezbolah priopćila je kako je ispalila 200 raketa na Izrael u jednom od najvećih napada dosad. Skupina koju podržava Iran objavila je da je pokrenula napad na 10 izraelskih vojnih lokacija koristeći "eskadrilu dronova", piše Sky News.

Izraelska vojska priopćila je da su "brojni projektili i sumnjivi zračni ciljevi" ušli na njezin teritorij, od kojih su mnogi presretnuti. Izraelska služba hitne pomoći objavila je da nema prijavljenih žrtava. Vjeruje se da je današnji napad bio osveta za ubojstvo jednog od viših zapovjednika Hezbolaha.

Izraelska vojska jučer je istaknula kako je u utorak ubila Mohammada Naameha Nassera, koji je bio na čelu jedne od tri regionalne divizije Hezbolaha u južnom Libanonu. Nasser je ubijen u zračnom udaru u blizini obalnog grada Tira u južnom Libanonu. 

Sukob bi se mogao preliti na cijelu regiju

Posljednjih dana eskalirale su napetosti na granici između Izraela i Libanona. Sjedinjene Države i Francuska ulažu goleme napore kako bi spriječile da sukobi prerastu u sveobuhvatni rat koji bi se mogao preliti na cijelu regiju. 

Napetosti između Izraela i Libanona izbile su ubrzo nakon izbijanja rata u Gazi. Hezbolah kaže da napada Izrael u znak solidarnosti s Hamasom, još jednim saveznikom Irana. Zbog borbi raseljeno je više desetaka tisuća ljudi s obje strane granice. 

U sjevernom Izraelu ubijeno je 16 vojnika i 11 civila. U Libanonu je ubijeno više od 450 ljudi, većinom boraca, ali i nešto civila. Današnji napad dolazi u trenutku dok izraelska vlada raspravlja o dogovoru o postupnom prekidu vatre u Gazi. 

Sjedinjene Države stoje iza plana koji predviđa Hamasovo puštanje svih talaca na slobodu u zamjenu za trajno primirje i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze. Međutim, dosad se čini kako ni jedna strana nije u potpunosti prihvatila plan. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.