Hotel u kojem su bila djeca s norovirusom: Nisu se zarazili kod nas, imamo dokaz

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

U dnevnu bolnicu Opće bolnice Varaždin jučer je primljeno 28 učenika iz Dalmacije, kojima je pozlilo i počeli su povraćati, svi su primili infuziju te je utvrđeno kako je riječ o norovirusu, a do danas ujutro su sva djeca otpuštena kući. Index je doznao da je riječ o osmašima, učenicima Osnovne škole Vodice, koji su u Zagorju bili na maturalcu. 

Iz policije su nam potvrdili događaj te dodali da će istragu provesti epidemiolozi, a oni se uključiti ako bude potrebe. "Istragu je preuzeo Zavod za javno zdravstvo koji će utvrditi radi li se o trovanju, virozi ili nečem trećem", kazali su nam kratko iz policije. Iz varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo su nam potvrdili da je riječ o zarazi norovirusom.

Indexu je potvrđeno i da su djeca na maturalcu bila smještena u hotelu Trakošćan.

Riječ je o istom hotelu u kojem su bili smješteni i učenici koji su prije pet mjeseci također zaraženi norovirusom.

Hotel: Prvi učenik sa simptomima je već bio zaražen prije polaska na izlet

Hotel smo upitali o novim slučajevima zaraze kod učenika koji su boravili u njihovom hotelu. 

Odgovorili su nam da je sanitarna inspekcija utvrdila da je učenik koji je prvi obolio, imao simptome već prije polaska na izlet. Navode i da nitko drugi od gostiju hotela nije zaražen. 

Odgovor Hotela Trakošćan u nastavku članka prenosimo u cijelosti. 

Zapisnikom sanitarne inspekcije koja je zaključena danas u kasnim popodnevnim satima, utvrđeno je da je učenik koji je prvi razvio simptome već prije polaska na izlet imao simptome. Jednako tako, Zavod za javno udravstvo Varaždinske županije utvrdio je da se u uzorku stolice koji je uzet na mikrobiološku analizu radi o norovirusu.

Napominjemo da nitko od drugih gostiju hotela koji su u njemu istovremeno boravili i konzumirali istu hranu nije prijavio nikakve smetnje, uključujući i osoblje hotela. Ovim putem apeliramo na djecu, roditelje i učitelje da ukoliko primijete da dijete ima tegobe da isto ne upućuju na izlete obzirom da se zaraza širi prilično brzo, posebno u zatvorenim prostorima poput autobusa.

Molimo vas da se za sve daljnje upite obratite epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i nadležnim institucijama.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.