KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Hrvat opisao kako radi aplikacija za praćenje kontakata na Islandu

Screenshot: N1, covid.is

PLENKOVIĆ je jučer rekao da Hrvatska već nekoliko tjedana radi na aplikaciji za praćenje kontakata građana te da je jedna od tvrtki koje rade na aplikaciji APIS IT.

"Kada aplikacija bude gotova, obavijestit ćemo javnost, ali mogu vam reći da će se maksimalno voditi računa o privatnosti korisnika", ustvrdio je Plenković.

Kako funkcionira aplikacija na Islandu?

Dino Đula, Hrvat koji živi na Islandu, opisao je za N1 kako aplikacija tamo funkcionira. Iako su na početku građani bili skeptični, dosad ju je skinulo oko 140 tisuća Islanđana. Prema podacima Worldometersa, na Islandu je zabilježeno 1802 slučaja koronavirusa, umrlo je 10 ljudi.

Đula kaže kako je ta aplikacija jednostavna. "Aplikacija povezuje ljude s informacijama o epidemiji sa službene vladine stranice. Također, omogućila je GPS praćenje na način da se može pratiti osoba koja je pozitivna na virus", kaže Đula.

"Kad jedna osoba sazna da je pozitivna na koronavirus, onda se prati s kim je sve ta osoba bila u kontaktu, u blizini, kako bi se te ljude obavijestilo i zatražilo da budu u karanteni, kako ne bi došlo do širenja virusa", opisuje Đula koji dodaje da su, koliko čuje, ljudi zadovoljni iako ima onih koji su sumnjičavi prema aplikaciji.

Cappelli: Aplikacija će biti na istoj platformi u Njemačkoj i u Hrvatskoj

"Podaci su kriptirani, zaključani za sebe, ako sam ja suglasan dati obavijest, ja ću to učiniti, ali ne znači da će bilo tko drugi išta o tome znati. Možemo doznati dobrih podataka i reagirati na vrijeme", rekao je Cappelli jutros za N1.

Ministar je istaknuo da se ide na rješenje uniformirane aplikacije, koja je identična u svim državama, rađena na istoj platformi "u Hrvatskoj, kao i u Njemačkoj".

"Sve je dobrovoljno"

Predsjednik Uprave APIS IT-a Saša Bilić za N1 je otkrio sve detalje aplikacije na kojoj, kako se danas otkrilo, rade već tjednima, a koja bi obavještavala kontakte oboljelih od covida-19.

"Mi na ovome radimo već nekoliko tjedana, prema preporukama kolega iz Europske komisije, razvijamo 'contact tracing' tehnologiju. Osnova svega je da je dobrovoljna, nema nametanja, nema praćenja ljudi, ne koristi se geolociranje, nego bluetooth između dva uređaja", objašnjava Bilić kako funkcionira.

"U planu je da aplikacija reagira i bilježi kontakt ako su osobe bliže od dva metra i u kontaktu duže od 20 minuta. Kada netko oboli, ako ta osoba dozvoli, njegovim kontaktima od 14 dana se pošalje anonimizirana poruka da su bili u kontaktu, nema imenovanja", pojašnjava Bilić i dodaje da se sve temelji na pozitivnim iskustvima Singapura i Južne Koreje s ciljem da tehnologija pomogne liječničkoj i epidemiološkoj struci da jednostavnije napravi sliku kontakata.

"Nema spremanja podataka"

Bilić posebno naglašava kako nema nikakvog pospremanja podataka, kako su svi zapisi samo u pojedinom mobilnom uređaju i kako bi korištenje aplikacije bilo dio odgovornosti svakog od nas.
 

Dodaje kako su Google i Apple razvili sustav za Android i IOS te kako bi već sa sljedećim updateom svatko od nas mogao dobiti ovu opciju, na dobrovoljnoj bazi.

"Na to se naslanja mobilna aplikacija, gdje takvu aplikaciju neće moći registrirati bilo tko, u našem sustavu to će biti Ministarstvo zdravstva", kaže Bilić i ponavlja da ničije ime i prezime te broj telefona neće nigdje ostati zapisan.

"Znači, osoba će, ako oboli, dobrovoljno pustiti info svima da su u zadnjih 14 dana bili u kontaktu i da se jave epidemiologu", kaže Bilić te naglašava da će aplikacije u zemljama biti interoperabilne, što je bitno i zbog turističke sezone, te da bi sve trebalo zaživjeti za nekoliko tjedana.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

...........................................

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.