Hrvatska ambasadorica u Izraelu: Eskalacija je realna mogućnost

Screenshot: HRT

Veleposlanica Republike Hrvatske u Izraelu Vesela Mrđen Korać govorila je za HRT o situaciji u toj zemlji, ratu u Gazi te nestabilnoj situaciji na Bliskom istoku.

Na pitanje treba li strahovati da bismo mogli imati ratni sukob Izraelaca i eventualno Hamasovih ćelija ili pobunjenih Palestinaca i na Zapadnoj obali kao što je bilo u Gazi Mrđen Korać je rekla kako Izrael želi osigurati takvu razinu sigurnosne situacije da onemogući ponavljanje napada kao što se dogodio 7. listopada.

"Sada takav napad više nije moguć iz područja Gaze. Izrael se sada preorijentirao na Zapadnu obalu i na Libanon, odnosno na sjevernu granicu, jer između ostalog Izrael želi vratiti 100.000 raseljenih svojih stanovnika, od toga 62.000 sa sjevera i ostatak iz južnog područja uz Gazu", kazala je Mrđen Korać.

"Eskalacija je realan scenarij"

Dodala je da, ako vrlo skoro ne dođe do diplomatskog rješenja koje će biti zadovoljavajuće za Izrael, tada je Izrael spreman na kopnenu invaziju. SAD, EU, Hrvatska i ostali regionalni partneri maksimalno ulažu napore kako do takvog scenarija ne bi došlo i taj scenarij je odgođen od 11. listopada, kada je već Izrael želio i razmatrao takav scenarij.

"U ovom trenutku nema još diplomatskog rješenja i do tog trenutka svaki projektil koji bi mogao prouzročiti civilne žrtve je potencijalni okidač za širi sukob. Vjerujemo u diplomatsko rješenje, ali eskalacija je realan scenarij", naglasila je Mrđen Korać.

Mrđen Korać je rekla kako je hrvatska kapelica prva i jedina koja je za sada završena u Betlehemu. "Između ostalih do nas su palestinska, španjolska, a i nekoliko drugih katoličkih europskih država gradi kapelice. Našu kapelicu su financirali vlada i MVP. Ta odluka je donesena u vrijeme korone, kada je Betlehem bio zatvoren i kada hodočasnici nisu mogli dolaziti u Svetu Zemlju. Nažalost, danas više ne mogu dolaziti zbog ratne situacije", rekla je Mrđen Korać.

Navela je kako je ta poruka potpora kršćanima u svetoj zemlji. "Od nje će imati koristi i lokalna palestinska zajednica i židovska zajednica jer hodočasnici, kad dolaze, dolaze u Izrael, dolaze u Palestinu, u Jordan, na sveta mjesta. To je tračak nade, ona ima pored vjerskog i političko, gospodarsko i psihološko značenje u ovom teškom ratnom trenutku", izjavila je veleposlanica Mrđen Korać.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.