Hrvatska prvak Europe na najvećem svjetskom informatičkom natjecanju

Foto: Screenshot

Kazahstanska Astana ovih je dana bila domaćin prestižnog ICPC natjecanja u algoritamskom programiranju za studente. Tročlani timovi s različitih sveučilišta diljem svijeta natjecali su se u rješavanju stvarnih problema iz raznih područja, čime se potiče suradnja, kreativnost i inovativnost.

ICPC, najstarije i najveće programersko natjecanje na svijetu, ove je godine okupilo 430 natjecatelja sa 140 sveučilišta iz 50 zemalja.

Danas je bio glavni natjecateljski dan, s trosatnim izazovom optimizacije korištenja računalnog klastera za LLM, tehnologiju koju danas prepoznajemo kao umjetnu inteligenciju. Ovo je bio iznimno praktičan zadatak s velikim značajem za moderne računalne sustave.

Hrvatsku je na ovom natjecanju predstavljala tročlana ekipa u sastavu Dorijan Lendvaj, Krešimir Nežmah i Patrick Pavić, svi bivši učenici zagrebačke XV. gimnazije, a sada studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, smjer matematika i informatika (PMF-MO). Dorijan i Patrick trenutno su na drugoj godini preddiplomskog studija, dok je Krešimir na trećoj godini.

Njihov tim je sjajno započeo natjecanje osvojivši posebnu nagradu za prvi riješeni zadatak, koji su riješili u samo 7 minuta. Njih su pratili Krešimir Malnar, odgovorni voditelj, i Ivan Paljak, stručni voditelj.

Na kraju je Hrvatska osvojila 15. mjesto među 140 sveučilišta, prvaci su regije Europe, a dobili su i Highest Honors, najviše priznaje ispod medalje.

Posebno zanimljiv detalj ovogodišnjeg natjecanja jest sudjelovanje Paule Vidas, također bivše učenice zagrebačke XV. gimnazije i članice Hrvatskog saveza informatičara. Paula je prva djevojka koja se plasirala u hrvatsku informatičku reprezentaciju u open konkurenciji. Na ovogodišnjem natjecanju u Astani predstavljala je švicarsko sveučilište ETH Zurich, čiji je tim osvojio 19. mjesto, prenio je Školski portal.

Ovo natjecanje, osim što testira tehničke vještine, ističe i važnost timskog rada, inovativnog razmišljanja i praktičnih rješenja koja će oblikovati budućnost tehnologije i računalnih sustava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.