Hrvatskom se šire lažne karte za javni prijevoz. Prevaranti ih nude na Facebooku

Foto: Dnevnik Nove TV

Širi se nova prevara preko društvenih mreža i interneta, a radi se o lažnim kartama.

Dnevnik.hr piše da prevaranti nude ekskluzivne karte javnog prijevoza koje ne postoje, a javni prijevoznici se žale u Puli, Karlovcu, Dubrovniku...

"Nabavite novu neograničenu polugodišnju kartu za 6 mjeseci bez ograničenja za putovanja svim vrstama prijevoza u gradu i izvan njega. Sve to za samo 2.35 eura", piše na oglasu.

Ista ponuda, ista cijena, samo drugi gradovi. Javni prijevoznici upozoravaju korisnike da su to lažni oglasi.

"Radi se o lažnom profilu na Facebooku koji je uzeo identične slike naše kompanije, no to nije službena stranica. Prava karta je samo ona karta koja je kod nas na prodajnim mjestima, koja se može kupiti u vozilima", rekao je Karlo Rukavina, direktor Autotransporta Karlovac

Razne vrste prevara

"Nitko od javnih prijevoznika u državi ne prodaje karte na takav način, preko Facebooka, niti organizira nagradne igre na takav neovlašten način. Svaku takvu informaciju treba provjeriti izravno kod prijevoznika, ovisno o tome u kojem gradu se nalazite", upozorio je na prevare Nikša Grljević, glasnogovornik JGP-a Libertas Dubrovnik.

"Najčešće je riječ o krađi novca, samo je razlika u tome da ponekad automatski skinu iznos, a nekad se radi o krađi bankovnih podataka koje kasnije iskoriste za krađu", rekao je Jakov Kiš, stručnjak za kibernetičku sigurnost iz CARNET-a.

Stoga internetske adrese treba provjeriti, a sumnjive poveznice ne otvarati.

"Ako već nismo prepoznali sumnjivi link i kliknuli smo, moramo dvaput razmisliti prije nego što svoje podatke ostavimo na takvim stranicama. Ako smo ostavili podatke kartice, moramo što prije nazvati banku kako bi se poduzele mjere blokiranja računa", nadodao je Kiš.

U slučaju javnog prijevoza, iz karlovačke policije kažu da nisu zaprimili prijave te ističu da se takve prevare uvijek mogu prijaviti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.