I arhitektonska struka protiv projekta na Cvjetnom

NAKON što je potporu nastojanjima Prava na grad i Zelene akcije oko zaustavljanja projekta Hoto grupe i očuvanja pješačke zone u Varšavskoj pružila strukovna udruženja sociologa (Hrvatsko sociološko društvo) i povjesničara umjetnosti (Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske), jučer se javno izjasnila i arhitektonska struka.

Nakon 23.00 sata aktiviste koji dežuraju u kontejneru u Varšavskoj ulici posjetili su predstavnici Društva arhitekata Zagreba, Udruženja hrvatskih arhitekata i Hrvatske komore arhitekata i uručili im svoju zajedničku izjavu.

Potrebno je urbanistički reprogramirati zahvat

U izjavi se ističe kako je potrebno urbanistički reprogramirati zahvat i arhitektonski ga projektirati uz respekt primjeren postupanju u povijesnoj jezgri. "Djelovanjem mimo ovih prijedloga" ističu arhitekti "investitor i tijela gradske uprave, odgovorne za donošenje planova i dozvola, doveli su u pitanje uspješnost i provedbu ovog projekta, a manipulacijom javnim interesom uzrokovali su opravdane reakcije udruga civilnog društva."

Iako su se devastaciji u središtu Zagreba suprotstavili brojni arhitekti i urbanisti, ovo je prvi put da institucije arhitektonske struke, koje su do sada ostajale po strani, zauzimaju jasan stav.

"Želimo izraziti posebno zadovoljstvo činjenicom da se ova struka, bez obzira na njezin prirodni interes, u slučaju Cvjetnog trga svrstala na stranu javnog interesa i interesa građana", stoji u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.