Tajnoviti, precizni, nemilosrdni i zastrašujući. Ovo je Mossad

Foto: Shutterstock

Svijet se i dalje čudi kirurškoj preciznosti kojom su izvedene operacije koje su podrazumijevale istodobne detonacije pagera, a zatim i voki-tokija u kojima su diljem Libanona stradali većinom članovi Hezbolaha, militantne proiranske skupine.

Izraelska umiješanost u napad ne dovodi se u pitanje

>>Kako je eksplodiralo 5000 Hezbolahovih pagera? Izvori detaljno opisali akciju Mossada

Radi se o operacijama kakve nikad nisu viđene. U njima su ubijene 32 osobe, a ranjeno ih je više od 3000. Masovna sabotaža tako velikog broja libanonskih dojavljivača zahtijevala je i pravovremenu obavještajnu i tehničku sposobnost da se Hezbolahovi komunikacijski uređaji pretvore u oružje.

Hezbolah je za napad okrivio Izrael, koji i dalje slijedi tradicionalnu politiku dvosmislenosti o tajnim operacijama, odbijajući potvrditi ili zanijekati bilo kakvu upletenost u napad, ali čini se da nitko u svijetu ozbiljno ovo ne dovodi u pitanje.

Prije svega jer se smatra kako je Mossad, izraelska špijunska agencija, jedna od rijetkih organizacija koja je ovakvo nešto u stanju izvesti.

"Izuzetna preciznost i smrtonosnost"

John Hannah iz Židovskog instituta za nacionalnu sigurnost Amerike opisao je napad pagerima kao "još jedan zapanjujući prikaz izraelskog obavještajnog junaštva".

Hannah je rekao da je Mossad demonstrirao "sposobnost ne samo dubokog prodiranja u najosjetljivije mreže svojih najgorih neprijatelja već i izvršavanja operacija izuzetne preciznosti i smrtonosnosti kad god to poželi".

Druga najveća obavještajna agencija na svijetu

Što je zapravo Mossad? Osnovan je 13. prosinca 1949., dakle zajedno s novom židovskom državom, dok je premijer bio David Ben Gurion. Radi se o obavještajnoj službi zaduženoj za djelovanje u stranim zemljama.

Mossad ima preko 7000 zaposlenika te je druga najveća obavještajna služba na Zapadu poslije američke CIA-e. Raspolaže godišnjim budžetom od 3 milijarde dolara. Radi se o naizgled poprilično moderniziranoj organizaciji koja ima i relativno gostoljubivu web stranicu i održava Facebook stranicu za pomoć pri zapošljavanju.

Na logu biblijski citat

Na stranicama Mossada pronašli smo i objašnjenje za njihov logo, koji predstavlja menoru, sedmerokraki židovski svijećnjak, simbol židovske tradicije i identiteta.

Oko menore ispisan je hebrejski natpis koji glasi: "Gdje nema savjeta, narod pada, ali u mnoštvu savjetnika ima spasenja." Ovaj citat dolazi iz Biblije, a Mossad navodi kako te riječi uvijek vode ovu agenciju.

"Duboka država"

Mossad je 1951. reorganiziran i uključen u ured premijera, podnoseći izvještaje izravno premijeru. Zbog toga je novinar Ronen Bergman opisao Mossad kao "duboku državu".

Mossad je organiziran u odjele. Najveći odjel je Tzomet, čije osoblje ima zadatak špijunaže u inozemstvu. Caesarea provodi specijalne operacije i u njoj se nalazi jedinica Kidon, koja se sastoji od elitne skupine ubojica. Tu su još odjeli Keshet, koji se odnosi na kibernetički dio priče, te Metsada, uz koju djeluju male jedinice boraca čije misije uključuju atentate i sabotaže.

Kako je došlo do ovakve reputacije?

Što je zaslužno za takvu zastrašujuću reputaciju koju Mossad uživa? Avner Avraham, koji je u Mossadu služio 28 godina, za Telegraph je rekao da Mossad ima dvije ključne prednosti u usporedbi s drugim špijunskim agencijama.

"Prvi je taj što su Židovi došli iz cijeloga svijeta. Odrasli su na različitim mjestima, izgledaju drugačije, govore različite jezike. Drugi razlog zašto smo tako dobri jest što smo se morali boriti sve ove godine da živimo u svojoj zemlji", kaže.

Smatra se kako je svakako jedna od tajni uspjeha Mossada u tome što je tajnovit, što je pod izravnom kontrolom premijera, ne izvještava nikoga i nema glasnogovornika, dok je čak i ime šefa agencije donedavno bila državna tajna (od 2021. to je David Barnea).

David Barnea, direktor Mossada

U tome, smatraju analitičari, krije se osnova zbog koje je Mossad tijekom više od sedam desetljeća izgradio takvu reputaciju.

Božji gnjev nakon pokolja u Münchenu

Čuvena je reakcija agencije na masakr u Münchenu 1972. godine. Tada je osam naoružanih napadača iz palestinske militantne skupine Crni rujan provalilo u stan izraelskog tima u olimpijskom selu, ustrijelivši dvojicu i uzevši devet Izraelaca za taoce.

Zapadnonjemačka policija odgovorila je neuspješnom operacijom spašavanja u kojoj je ubijeno svih devet talaca. U onome što je postalo poznato kao Operacija Božji gnjev, Mossad je ulovio i eliminirao odgovorne, koristeći niz, kako se smatra, genijalnih taktika za praćenje i eliminaciju svojih ciljeva.

Tada je došlo i do velike greške pri operaciji, naime, Mossad je ubio pogrešnog čovjeka, marokanskog konobara u Norveškoj, a agentima je suđeno.

Spektakularno uhićenje Adolfa Eichmenna

Izraelska tajna služba natjerala je i Adolfa Eichmanna da plati. Radi se o nacističkom dužnosniku koji je pomogao izvršiti masovno ubojstvo šest milijuna Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Godinama je živio u miru u Argentini, a kasnije mu je suđeno i obješen je u Izraelu.

Bilo je to 1960. godine, a šest godina poslije Mossad je u Urugvaju ušao u trag i latvijskom nacističkom suradniku Herbertu Cukursu. Pogubljen je na licu mjesta, a pored njegova tijela priloženi su dokumenti koji ukazuju na to da je odgovoran za ubojstva 30.000 latvijskih Židova.

Ubačen čovjek u vojni vrh Sirije

Velikim uspjehom Mossada smatra se i ubacivanje svog čovjeka u najviše redove sirijskog rukovodstva. Izraelac Eli Cohen uspio je uspostaviti bliske kontakte s političkom i vojnom hijerarhijom Sirije u ranim 1960-ima i postati glavnim savjetnikom sirijskog ministra obrane.

Iako je "provaljen" 1965., tajne do kojih je na tom položaju došao pomogle su u brzoj pobjedi Izraela u ratu 1967. godine.

Krađa aviona MiG-21

U 1960-ima Izrael i SAD su se očajnički željeli dočepati aviona MiG-21 kako bi razumjeli njihovu tehnologiju i snagu na bojnom polju. Izrael je pokrenuo operaciju Diamond, ostvario suradnju s iračkim kapetanom Munirom Redfom, razočaranim odnosom iračke vojske prema njemu.

Redfa je pristao letjeti svojim zrakoplovom u Izrael u zamjenu za državljanstvo za sebe i svoju obitelj, pozamašnu svotu novca i doživotno zaposlenje.

Poznata je i operacija Thunderbolt 1976. u Ugandi, kada je Mossad pripomogao da se spase taoci iz aviona koji su oteli Palestinci. 

Nisu sve akcije bile uspješne

Takvih primjera u povijesti ima poprilično, kao što ima i onih negativnih koji se tiču neuspješnih operacija. Osim ubojstva marokanskog konobara, pokušaj ubojstva jednog od vođa Hamasa Halida Mashale završio je katastrofom. Agenti Mossada su uhvaćeni na djelu, a u zamjenu za oslobođenje agenata Izrael je morao osloboditi drugog Hamasovog vođu šeika Ahmeda Yassina.

No, unatoč tome, Mossad je davno zacementirao svoju reputaciju kao gotovo savršenog obavještajnog stroja. Akcija s pagerima i voki-tokijima takvo nešto samo je dodatno osnažila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.