SAD, Australija, Indija i Japan jačaju pomorsku sigurnosnu suradnju zbog Kine

Foto: Profimedia

SAD, Japan, Australija i Indija povećat će suradnju na pomorskoj sigurnosti u indo-pacifičkoj regiji, koja se suočava s rastućim utjecajem Kine.

Američki predsjednik Joe Biden ugostio je jučer premijera Indije, Australije i Japana Narendru Modija, Anthonyja Albanesea i Fumia Kishidu. Te zemlje čine takozvani Quad Alliance čiji je cilj potisnuti utjecaj Kine u regiji.

"I dalje smo vrlo zabrinuti zbog militarizacije, i prisilnih i zastrašujućih manevara u Južnom kineskom moru", stoji u izjavi čelnika.

Osudili sve češće korištenje opasnih manevara, ali su izbjegli izravno spominjanje Kine

Osudili su opasno korištenje plovila obalne straže i pomorske milicije te sve češće korištenje opasnih manevara izbjegavajući bilo kakvo izravno spominjanje Pekinga.

Kina, koja polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, posljednjih godina agresivno djeluje na tom području. Ignorirala je presudu međunarodnog arbitražnog suda iz 2016. da nema pravne ili povijesne osnove za svoje ekspanzivne tvrdnje.

Najava povećanja pomorskog nadzora u indo-pacifičkoj regiji

Čelnici četiriju zemalja najavili su povećanje pomorskog nadzora u indo-pacifičkoj regiji, planirane zajedničke operacije obalne straže i povećanu vojnu logističku suradnju.

Indo-Pacifik se otprilike proteže od Indijskog oceana do sjevernog Tihog oceana, pokrivajući tako veći dio Azije i protežući se do zapadne obale SAD-a.

"Tražimo regiju u kojoj nijedna zemlja ne dominira i nijedna zemlja nije pod dominacijom, u kojoj su sve zemlje slobodne od prisile i mogu odlučivati o svojoj budućnosti", rekli su čelnici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.