Imamo li mi i naša djeca šanse za sigurniju mirovinu?

Foto: Press

"Zašto država svakom novorođenom djetetu ne bi uplatila 10.000 EUR u dionice, kao početnu investiciju za mirovinu?" Odlična ideja, ali ne morate čekati državu da vam dođe na vrata s 10.000 eura. Možete krenuti odmah, sa skromnim iznosima i pomoći svojem sinu, kćeri, unucima da jednoga dana imaju bolji život i sigurniju starost. Kako?

Postoji nešto što nas ne uče koliko bi trebali, a posebno je bitno za nas kao male ulagatelje jer može imati velik utjecaj na rezultat naše investicije. Možda ste čuli za složeno ukamaćivanje, ali vam nije jasno zašto je toliko moćno? Kakve to veze ima s vama i ulaganjem za mirovinu?

Moć složenog ukamaćivanja

Zamislite da imate 100 EUR i uložite ih, pa zaradite 10%. Zatim uzmete tih 110 EUR, uložite sve zajedno i opet tome dodate 10%. Tih 10% se računa od sve većeg i većeg iznosa i to je sva tajna složenog ukamaćivanja! Poput grude snijega koja se kotrlja nizbrdo. Ispod možete vidjeti ilustraciju kako ukamaćivanje u dugom periodu pomaže male iznose pretvoriti u nešto puno veće.

Što je dulje vrijeme ulaganja, to ukupni iznos brže raste. U takvom idealnom scenariju Majini roditelji bi za nju ulagali 100 EUR mjesečno od rođenja, a kasnije bi ona sama nastavila dodavati uplate. Prvi poslovi, džeparac… Stekla je naviku štednje i držala se tog plana kroz život. Uz godišnji prinos od 8%, u ovakvom idealnom scenariju došla bi do milijuna u 53. godini. Da se to raspodijeli na 30 godina imala bi mirovinu od oko 2.900 eura mjesečno.

Što da ste zaista krenuli ulagati prije 20 godina?

Naravno, stvarno ulaganje izgleda drugačije, nije samo ravna linija u nebo. Princip ukamaćivanja se odvija i kod ulaganja, svakoga dana. No, prinos može biti veći ili manji, nije svaka godina najbolja, a treba misliti i na inflaciju. Milijun eura danas nije isto što i milijun eura za 50 godina. Ipak, uz inflaciju rastu i plaće, pa bismo u slučaju stvarnog ulaganja s godinama mogli povećavati i svoju mjesečnu uplatu, ne bi zauvijek ostala na 100 EUR. To bi utjecalo i na rezultat.

Pogledajmo jedan primjer takvog dugoročnog ulaganja – zamislimo da smo prije 20 godina krenuli ulagati u neke popularne svjetske dioničke indekse i uplaćivali 100 EUR mjesečno. Bilo je tu i uspona i padova, ali kroz 20 godina ipak je ostvaren odličan rezultat. Zamislite da su vaši roditelji tako krenuli, gdje biste danas bili.

Neki od ovih indeksa nose viši rizik i viši prinos, a neki niži rizik i niži prinos. Svatko od nas ima razinu rizika s kojom se osjeća ugodno za ulaganje na dugi rok. Kako odabrati u što ulagati i što je najbolje za nas? Dobra vijest je što živimo u doba kad postoje personalizirana rješenja upravo za nas kao pojedince. Još bolja vijest je da ne moramo znati sami birati tu jednu jedinu stvar u koju ćemo ulagati – možemo dobiti miks raznih indeksa i koristiti ono najbolje od svakog.

Genius ETF portfelj – najlakši oblik dugoročnog ulaganja

Ulaganje u popularni S&P 500 ETF je zaista dobar omjer rizika i zarade, ali ne znači da je to jedino rješenje niti da je prikladno za svakoga. Kroz Genius by InterCapital, jedinstvenu hrvatsku aplikaciju za štednju i ulaganje, možete ulagati u profesionalni portfelj ETF-ova i to jednostavno, povoljno i maksimalno fleksibilno. Napredni Genius algoritam za vas kreira portfelj sastavljen od najboljih svjetskih ETF-ova svih vrsta i to točno prema vama odgovarajućoj razini rizika.

Uplate nisu obavezne i novac možete isplatiti u bilo kojem trenutku, bio to cijeli iznos ili samo dio. Bez ulazne i izlazne naknade. Uplaćujete kad želite, krenete sa skromnim iznosima i postupno povećavate ili smanjujete svoje uplate kad god vam odgovara. Ova fleksibilnost osigurava da svatko može započeti ulagati, bez obzira na trenutno financijsko stanje. Vrijeme ulaganja možete produljiti ili skratiti u bilo kojem trenutku pa niste vezani za razne ugovore ili uvjete.

Vaš novac se bori protiv inflacije i dok spavate, a svakom uplatom dajete mu dodatnu "municiju" za borbu.

Vrhunska diverzifikacija za niži rizik ulaganja

Zašto ulagati u portfelj ETF-ova, a ne samo u S&P 500? Portfelj vam pruža nešto ključno - još bolju diverzifikaciju ulaganja. Vaš novac je raspršen na cijeli niz ETF-ova kako bi se umanjio rizik od odabira krivog ETF-a ili situacije u kojoj je sav vaš novac uložen u ETF kojemu krene loše. Kroz par klikova, jednom malom uplatom, vaš novac je automatski raspoređen na sve ETF-ove u portfelju.

Genius ETF portfelj je redovito rebalansiran, kako bi se kroz godine zadržala razina rizika vašeg portfelja. Što god se događalo na tržištima ili u svijetu, znate da vašim portfeljem upravlja tim profesionalaca kojima za to imaju i znanje i iskustvo. Svakom uplatom automatski se obavlja i optimizacija, kako bi vaš novac uvijek bio uložen u optimalni portfelj.

Ne morate biti ni stručnjaci ni milijunaši. Dok vi dočekate državu, klinci su već zbrinuti.

Preuzmite Genius aplikaciju

Genius ETF portfelj je najjednostavniji način za mirno dugoročno ulaganje pomoću redovitih manjih uplata. Ako smatrate da vam trenutna razina rizika ne odgovara, u svakom trenutku možete ponovno ispuniti registracijski upitnik i dati drugačije odgovore na pitanja. Vaša razina rizika se možda poveća ili smanji, a portfelj se automatski prilagodi. Uvijek imate kontrolu nad svojim ulaganjem.

Nagrađivanje vjerosti nižom naknadom

Na ovaj način koristite sve prednosti ulaganja u ETF-ove, poput niskih troškova i odličnog potencijala prinosa. Istovremeno, niste "zaglavili" samo s jednim ETF-om o kojem ovisi vaša cijela investicija. Više o Genius ETF portfelju saznajte u vodiču kroz usluge, a sve o naknadama pročitajte ovdje.

Naknada za upravljanje ETF portfeljem kreće od 1% + PDV na godišnjoj razini, a možete je spustiti sve do 0,6% + PDV dugoročnim ulaganjem i korištenjem drugih Genius usluga. Vašu vjernost nagrađujemo tako da za svaku dodatnu Genius uslugu ovu naknadu spuštamo za 0,05%, a za svaku godinu ulaganja (do maksimalno 5) naknadu također spuštamo za 0,05%.

Genius Caffe – besplatna edukacija o osnovama ulaganja

Bez obzira imate li stručnog znanja, uvijek se dobro informirati i znati više. Za sve koji žele naučiti osnove ulaganja i bolje upoznati aplikaciju - tu je besplatna Genius Caffe edukacija. Prijavite se ovdje - održava se svakog četvrtka putem Zooma, ne morate se bojati postaviti početnička pitanja i može biti vaš najbolji prvi korak na putu do financijske slobode.

Sigurnost prije svega

Tvrtka InterCapital najveće je neovisno društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj - radi se o reguliranoj instituciji, pod punim nadzorom HANFA-e, regulatora hrvatskog financijskog tržišta. Novac u ETF-u prema regulativi je u potpunosti odvojen od InterCapitala kao društva.

Trenutna tržišna vrijednost vašeg ulaganja do iznosa 20.000,00 EUR po ulagatelju dodatno je osigurana od strane Fonda za zaštitu ulagatelja, osnovanog temeljem Zakona o tržištu kapitala i upravljanog od strane SKDD-a, reguliranog od strane HANFA-e. Više detalja pročitajte ovdje.

Lak početak s Genius aplikacijom

Početak ulaganja putem Genius aplikacije jednostavniji je nego ikad. Dostupan vam je i brzi vodič kroz registraciju, a za sva pitanja i pomoć na raspolaganju vam je odlična korisnička podrška na genius@intercapital.hr.

Štedite pomalo, svojim tempom jer svaki euro itekako čini razliku. Iskoristite jedinstveni domaći proizvod s kvalitetnom podrškom, pružite si šansu i konačno krenite ulagati u svoju budućnost. Odvajanje malih mjesečnih iznosa najefikasniji je način da se sami pobrinemo da jednog dana ne ovisimo u potpunosti o državnoj mirovini.


*Vrijednost vaše imovine te ostvareni prinos ovisi o duljini ulaganja te o kretanjima tržišta. Zato su oscilacije oko očekivanog prinosa normalne (i očekivane), te ulaganje može dovesti do gubitka. Povijesni prinosi fonda nisu jamstvo budućih prinosa.

Imovinom upravlja InterCapital Asset Management, najveće neovisno društvo za upravljanje imovinom u Republici Hrvatskoj, s vama već 20 godina. Radi se o reguliranoj instituciji, pod punim nadzorom HANFA-e, regulatora hrvatskog financijskog tržišta.

Trenutna tržišna vrijednost vašeg ulaganja do iznosa 20.000,00 EUR po ulagatelju dodatno je osigurana od strane Fonda za zaštitu ulagatelja, osnovanog temeljem Zakona o tržištu kapitala i upravljanog od strane SKDD-a, reguliranim od strane HANFA-e. Osiguranje se primjenjuje na trenutnu vrijednost imovine klijenta, ne na moguće promjene vrijednosti.

Dobit od investicije dulje od 2 godine ne podliježe oporezivanju. Za ulaganja kraća od 2 godine oporezivanje dobiti je usporedivo s oporezivanjem kamate na oročeni depozit u bankama.


Ovo je promidžbeni sadržaj. Pažljivo se informirajte o usluzi i pročitajte ugovornu dokumentaciju dostupnu u aplikaciji. Prije donošenja konačne odluke o ulaganju, potrebno je upoznati se sa Prospektom i pravilima ETF-a, te Dokumentom s ključnim informacijama. Značajni rizici kojima je fond izložen su kamatni rizik, valutni rizik, kreditni rizik, rizik koncentracije i rizik likvidnosti. Detaljan opis svih rizika kojima je fond izložen naveden je u Prospektu Fonda u dijelu "Rizici".

Informacije su samo u informativne svrhe i ne služe kao preporuka za donošenje investicijskih odluka. Trgovanje je rizično i nije pogodno za sve ulagače. Prije nego što donesete odluke o ulaganju, pročitajte uvjete financijske usluge i pobrinite se da razumijete rizike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.