Imamo mailove: Evo kako se namještao natječaj težak 33 milijuna eura u državnoj Jadroliniji

Index, Goran Kovačić/Pixsell

ŠEF Jadrolinije David Sopta i član uprave Predrag Govorčin u studenom 2017. godine otišli su u Singapur u posjet brodogradilištu norveške tvrtke Damen, da bi potom odlučili raspisati javni natječaj za kupnju dvaju katamarana u vrijednosti 18,4 milijuna eura. Na istom natječaju odabrani su upravo katamarani tvrtke Damen, a Index je u posjedu mailova u kojem se vidi dogovor oko natječaja i prilagođavanje istog ponudi Damena.

Jadrolinija 10. siječnja 2018. raspisuje natječaj za kupnju četiri katamarana, potom 2. ožujka objavljuju rezultate natječaja po kojem su odabrali upravo tvrtku Damen za kupnju dvaju katamarana u vrijednosti 18,4 milijuna eura te nizozemsku tvrtku Thecla Bodewes Shipyards za kupnju 3. i 4.  katamarana u vrijednosti 14,7 milijuna eura. Natječaj je ukupne vrijednosti 33,1 milijun eura, a Jadrolinija od ponuditelja nije zatražila jamstva za katamarane.

Jadrolinija je nakon odabira ponuditelja 6. ožujka otišla u pregled 3. i 4. katamarana koje su prethodno kupili te su shvatili da katamarani koje su kupili od Thecle ne zadovoljavaju kriterije iz natječaja te su potom 4. travnja, kad je već istekao rok za žalbu, odlučili poništiti natječaj, zbog čega Jadroliniji sad prijeti tužba te tvrtke.

Kako se dogovara kupnja katamarana

Uz to, Index je u posjedu e-mailova iz kojih je vidljivo da su još u kolovozu 2017. Robert Šupraha, direktor u Jadroliniji, i Ivan Šmid (također iz Jadrolinije) izmjenjivali e-mailove oko cijena katamarana i ponuda tvrtke Damen. Potom je Antonio Marte iz tvrtke Damen 28. prosinca 2017. (nedugo nakon što se šef uprave Jadrolinije Sopta vratio iz Singapura, gdje je bio u posjetu tvrtki Damen) poslao e-mail Šuprahi u kojem mu piše da je cijena broda 8,85 milijuna eura. Također mu piše da je dodatan trošak od 300.000 eura za prijevoz broda od Singapura do Europe.

To znači da bi ukupan trošak jednog broda od Damena stajao 9,15 milijuna eura, što je gotovo identično cijeni od 9,2 milijuna eura za koliko je Jadrolinija potom kupila brod od Damena po završetku natječaja.

Dan nakon e-maila Antonia Marte, Robert Šupraha 29. prosinca 2017. šalje e-mail članu uprave Predragu Govorčinu (koji je sa šefom Soptom bio u Singapuru) u kojem dogovaraju natječaj.

U e-mailu stoji: "Dobro jutro, vezano za skori natječaj za katamarane, a da se ne dogodi da izgubimo jednog od bitnih konkurenata, jučer smo nekoliko puta kontaktirali Antonia Marte. U nastavku je njegov email s objašnjenjem kako je formirana cijena i troškovi prijevoza do Rijeke. U pregovaranju s ciljem reduciranja ukupne cijene s transportom predstavnik Damena Antonio Marte pristao je na sniženje cijene od 100.000 eura s opaskom da cijena transporta nije definirana i izložena mogućnosti promjene ovisno o tržištu. Kako mi već sada kod raspisivanja natječaja trebamo istaknuti maksimalnu predviđenu cijenu predlažem da uzmemo ovo u obzir."

Ministar naredio istragu, evo koji su propusti pronađeni

Od dobro upućenog izvora dobili smo potvrdu da je natječaj bio prilagođen upravo ponudi tvrtke Damen. Sve je došlo i do ministra prometa Olega Butkovića koji je naredio istragu i zatražio očitovanje šefa uprave Davida Sopte te članova uprave Predraga Govorčina i Ante Vranješa (koji, kako doznajemo, jedini od članova uprave nije bio suglasan s kupnjom katamarana).

Indexu je stigao odgovor iz Ministarstva prometa u kojem stoji da su proveli analizu postupka nabave katamarana, prilikom čega su "uočeni mogući propusti".

"Iz analize, odnosno, kronologije postupanja prilikom pripreme i provedbe postupka javne nabave za kupnju 4 brza putnička broda, a koju je provelo Ministarstvo, vidljivo je kako: Odluka o nabavi nije donesena na sjednicama ni jednog od tijela društva niti je obuhvaćena korporativnim dokumentom, također, za financiranje nabave nisu osigurana sredstva u smislu donošenje odluke o zaduživanju ili sl. Također je uočeno kako dokumentacija o nabavi ne sadrži odredbe koje bi zaštitile Jadroliniju kao naručitelja od mogućih rizika (npr. jamstva i trajanje jamstvenog roka, uvjete plaćanja, opreme brodova i sl.). Iz dokumentacije je vidljivo i kako odabrane ponude za grupe 3 i 4 ne udovoljavaju uvjetima nadmetanja stoga nisu ni smjele biti odabrane, a Odluke o odabiru nisu smjele biti donesene bez suglasnosti Nadzornog odbora. Na preostala dva pitanja, a vezano uz dobivanje službene ponude za iste katamarane koji su kupljeni, kao i prijeti li Jadroliniji tužba zbog poništenja natječaja za kupnju 3. i 4. katamarana, odgovore mora dati naručitelj, odnosno Jadrolinija koja je provodila postupak i donosila odluke", stoji u odgovoru Ane Matijašević, glasnogovornice Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za Index.

Nisu zatražili jamstva za brodove koji skupa koštaju 33,1 milijun eura

Index je od svog izvora dobio dopis ministarstva u kojem su propusti opisani detaljnije od onog što nam je Ministarstvo nabrojalo u službenom odgovoru.

Tako Ministarstvo u dopisu piše da je odredba o nabavi vrlo štura i da s obzirom na vrijednost nabave ne sadrži ono što bi trebala sadržavati: Jadrolinija nije odredila zahtjeve u pogledu jamstava, kao ni u pogledu opreme koju brodovi moraju imati (sanitarne čvorove, rampe za ukrcaj putnika, sustav grijanja i hlađenja). Predviđeno je da će se plaćanje izvršiti po fazama koje će se definirati ugovorom o kupnji, a dokumentacija ne sadrži nikakve druge odredbe o uvjetima plaćanja. Odabrane ponude za kupnju 3. i 4. grupe ne udovoljavaju uvjetima nadmetanja i nisu ni smjele biti odabrane.

Ministarstvo u navođenju propusta natječaja tako navodi da je Jadrolinija kupila 3. i 4. katamaran koji imaju dva spremnika po 5000 litara, što nije u skladu sa zahtjevom Jadrolinije da trebaju spremnik minimalne zapremnine 14.000 litara. U te brodove ugrađena su dva motora, a prema natječaju su trebala biti četiri motora.

Ministarstvo navodi kako je pregled tih brodova iz 3. i 4. grupe bio nakon što ih je Jadrolinija već odabrala na natječaju, iako su to trebali obaviti ranije.

Potom je Ministarstvo prometa od svih članova uprave Jadrolinije zatražilo očitovanje o provedenom postupku nabave katamarana.

Uprava mora odgovoriti Butkoviću na ova pitanja

Index je i u posjedu dopisa Ministarstva prometa prema upravi Jadrolinije. Ministar Butković zatražio je od uprave odgovore na sljedeća pitanja:

"Je li Jadrolinija prije otvaranja natječaja za nabavku brzih plovila (katamarana) dobila ponudu trgovačkog društva Damen, a koji su kasnije odabrani odlukom o odabiru? Da li je nakon donošenja Odluke o odabiru i Odluke o poništenju za 3. i 4. grupu brzih plovila - katamarana Jadrolinija zaprimila dopis bilo kojeg ponuditelja iz kojeg bi se naslućivala mogućnost pokretanja tužbe za naknadu štete prema Jadroliniji? Molimo za objašnjenje zašto je u postupku pregleda i ocjena ponude za 3. i 4. grupu katamarana odabrana ponuda ponuditelja brodova koji nisu zadovoljavali uvjetima iz natječajne dokumentacije i čija je to odgovornost? Da li je uobičajeno da u javnim nabavama koje provodi Jadrolinija ne postavljati uvjete u pogledu jamstava, a ukoliko je uobičajeno, zašto u predmetnom postupku javne nabave nisu postavljeni zahtjevi za jamstva iako se radi o vrlo značajnoj vrijednosti nabave."

U Jadroliniji nam nisu htjeli odgovoriti na pitanja je li točno da je natječaj za kupnju katamarana bio prilagođen prethodno pregledanom katamaranu, što je obavila uprava Jadrolinije prilikom posjeta Singapuru. Isto tako, nisu nam odgovorili ni je li uprava Jadrolinije s tvrtkom Damen dogovorila cijenu katamarana prije natječaja.

Umjesto odgovora na konkretna pitanja, Jadrolinija nam je poslala odgovor u kojem tvrde kako je sve transparentno.

Jadrolinija: Sve je transparentno

"Uprava Jadrolinije je prvi puta, radi osiguravanja maksimalne transparentnost, pokrenula otvoreni međunarodni postupak javne nabave za obnovu brzobrodske flote. Ranije do sada, Uprave Jadrolinije nabavljale su brza plovila direktno pogodbom s ponuditeljem", stoji u odgovoru Jadrolinije za Index.

Ističu kako brzi putnički brodovi nikad nisu izgrađeni u hrvatskim brodogradilištima i da je zbog toga, radi zakonski ispravnog postupka nabave, uprava Jadrolinije raspisala natječaj koji definira prikupljanje najpovoljnijih ponuda na tržištu za četiri grupe brodova, rabljenih i novih katamarana.

"Javni je natječaj pokrenut u skladu s definiranim Akcijskim planom obnove flote odobrenim od strane Nadzornog odbora i Ministra resornog Ministarstva. Nakon odrađenih pregleda brodova od strane tehničke službe Jadrolinije, za dvije grupe rabljenih brodova ponude su odbijene radi značajnih tehničkih nedostataka. Za preostale dvije grupe novogradnji, nastavljeni su pregovori te su zaštićeni svi pravni interesi Jadrolinije uz poštivanje svih važećih zakonskih propisa i regulativa", kažu u upravi Jadrolinije.

Nadalje navode kako "ispravnost i zakonitost postupka potvrđuje činjenica kako je Nadzorni odbor, kao predstavnik vlasnika, odobrio kupnju ukupno dva katamarana uz uvjet dobivanja neophodne suglasnosti Vlade RH za kreditno zaduženje".

Kažu da je trenutno u tijeku "postupak pri resornom Ministarstvu vezano za ishodovanje navedene suglasnosti". Tvrde da je time dokazana ispravnost postupka. Nadaju se kako će Jadrolinija uskoro floti priključiti dva katamarana "zavidnih karakteristika i maritimnih sposobnosti".

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.