Indija uvodi zabranu komercijalnih vozila starijih od 15 godina

Foto: Smog u New Delhiju/123rf

INDIJA će u travnju iduće godine uvesti zabranu korištenja kamiona i drugih komercijalnih vozila starijih od 15 godina te revidirati kako regulira emisiju štetnih plinova.

"Mi ćemo 15 godina učiniti krajem ciklusa za sva komercijalna vozila," rekao je Vijay Chhibber, glavni birokrat u ministarstvu prometa za Reuters.

Vlada se na potez odlučila zbog rastućeg onečišćenja zraka, prema prošlogodišnjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije u Indiji je smješteno 13 od 20 najzagađenijih gradova svijeta, piše DNA.

New Delhi ograničava broj automobila na ulicama kako bi smanjio zagađenje

O ozbiljnosti situacije svjedoči i danas najavljeno ograničavanje broja automobila na ulicama u indijskoj prijestolnici New Delhiju.

Već tjednima zagađenje dostiže opasnu razinu i niz organizacija i institucija upozorava na tu zabrinjavajuću pojavu.

"Svake godine zimi raste razina zagađenja. Neko vrijeme će automobili s neparnim i parnim brojevima na tablicama voziti u različite dane", navode gradske vlasti dodajući da će ta mjera biti uvedena 1. siječnja.

Osim toga, elektrana Badarpul na ugljen bit će zatvorena kad se postignu alternativni dogovori o opskrbi električnom energijom.

Greenpeace Indija je priopćio u četvrtak da bi škole u prijestolnici trebalo zatvoriti jer je razina zagađenja u učionicama 11 puta veća od dopuštene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.