Infobip bilježi velike gubitke, Plenković im je dao 35 milijuna eura iz proračuna

Foto: Emica Elvedji (Pixsell), Index

VODNJANSKOM Infobipu, globalnoj cloud komunikacijskoj platformi i, kako kažu, vodećoj IT kompaniji u regiji, odlukom vlade Andreja Plenkovića dodijeljena je izravna potpora od 35 milijuna eura za istraživački projekt globalne komunikacijske platforme sljedeće generacije.

Prije dvije godine zazivali projekt

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU nedavno je objavilo da je izravna potpora Infobipu vezana uz projekt te tvrtke koji će "transformirati industriju komunikacija inovativnom upotrebom umjetne inteligencije, blockchaina i naprednih mrežnih tehnologija poput 5G/6G". 

>> Klijenti tvrde da im Infobipova tvrtka duguje milijune. Infobip: Više nismo vlasnici

Nije tajna kako je Infobip prije više od dvije godine započeo rad na tom projektu te je s nestrpljenjem čekao odluku političkog vrha o dodjeli državne potpore, odnosno sudjelovanja u projektu, što su i naglašavali u medijskim istupima. 

Istražili smo poslovanje ove tvrtke. Naime, novac ide tvrtki iz Vodnjana koja već godinama posluje s dobiti, no to nije slučaj s krovnom tvrtkom Infobip Limited iz Londona. Ona već godinama akumulira velike neto gubitke:

  • 2023. godinu završila je s 227.1 milijun eura gubitka
  • 2022. godinu s 209.3 milijuna eura gubitka
  • 2021. godinu sa 155 milijuna eura gubitka
  • 2020. godine imala je gubitak od 38.1 milijun eura.

Gubici zbog investicijskog ciklusa

U odgovoru koji smo dobili iz Infobipa naglašava se kako je njihova tvrtka bila u velikom investicijskom ciklusu te se trenutni neto gubici, koje ne opovrgavaju, objašnjavaju velikim operativnim i kapitalnim ulaganjima. 

Financijski podaci za Infobip Limited

Iz Infobipove financijske situacije razvidno je da im za sada rast prihoda ni blizu ne prati razinu investicija, zbog čega se dug tvrtke i dalje povećava, pa će biti zanimljivo pratiti poslovanje ove tvrtke u budućnosti.

No, krenimo redom. 

Prvi hrvatski jednorog

Infobip se smatra prvim hrvatskim jednorogom nakon što je ta tvrtka 2020. godine prešla vrijednost od milijardu dolara. Tvrtka je počela kao mali start-up iz Vodnjana u Istri, a suosnivači i vlasnici kompanije su Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić. 

Sjedište tvrtke je u Londonu, odnosno krovna tvrtka je Infobip Limited u sklopu kojeg posluje tvrtka u Hrvatskoj, sa sjedištem u Vodnjanu. Tvrtka je u središte zanimanja došla kada je u travnju ove godine predstavila svoju ulogu u projektu IPCEI kojim europska IT industrija želi pojačati svoje globalne kompetencije u području oblaka i edge tehnologija.  

Na predstavljanju u Zagrebu bio je nazočan i premijer Plenković, koji je tada rekao kako je projekt Infobipa od zajedničkog europskog interesa u području infrastrukture i usluga u računalnom oblaku sljedeće generacije. 

"Na realizaciji projekta radit će oko 400 ljudi, od čega velik dio postojećih, ali i novih zaposlenika Infobipa, koje će tvrtka angažirati u narednom razdoblju. Na projektu će raditi i 90 istraživača iz partnerskih tvrtki i sveučilišnih institucija, među kojima i mnogi iz Hrvatske", kažu nam iz Infobipa o tom projektu. 

Čekalo se dvije godine, to je dugo za informatičku tvrtku 

Kako je najavljeno, projekt neće biti financiran iz europskih fondova, već nacionalnim sredstvima koja države dodjeljuju kroz potpore te privatnim ulaganjima. Infobip je najavio ovaj projekt prije dvije godine, no tek će sada dobiti ugovor. S obzirom na to da su dvije godine puno za informatičku tvrtku, zanimalo nas je zašto se čekalo toliko dugo. No, nismo dobili izravan odgovor.  

"Aktivnosti na projektu, osim planiranja ljudi i resursa, još nisu započele jer se nacionalna procedura koja tako nalaže upravo privodi kraju. Republika Hrvatska će dodijeliti bespovratna sredstva za projekt u skladu s propisanim procedurama, odnosno po donošenju Odluke o pojedinačnoj jednokratnoj potpori te Odluke o financiranju, a kojima prethodi detaljan proces pripreme dokumentacije i dodjele potpore", kažu nam iz Infobipa. 

Zanimale su nas i financije Infobipa. Državni novac ide Infobipu iz Vodnjana, koji već godinama posluje s dobiti. Primjerice, prošle godine imao je dobit od 1.5 milijuna eura, a u Zagrebu i Vodnjanu izgrađeni su kampusi, dok su investicije bile gotovo 30 milijuna eura, zbog čega su, sukladno Zakonu o poticanju ulaganja, bili oslobođeni plaćanja poreza na dobit. 

Za razliku od hrvatske tvrtke, središnja tvrtka Infobip Limited već godinama generira gubitke, pa nas je zanimalo kako je do toga došlo. Iz te tvrtke ne pobijaju financijske podatke, već kažu da su posljedica velikog investicijskog ciklusa u kojem je ta tvrtka godinama bila fokusirana na eksponencijalni rast.

"Sada smo u fazi kada povećavamo profitabilnost"

"Od osnivanja smo samostalno financirali tvrtku, reinvestirajući sve u rast i inovacije. 2020. godine smo ušli u eksponencijalni rast, prikupili prvi vanjski kapital i proveli niz akvizicija, investicija i ubrzano zapošljavanje. U 4 godine kupili smo čak 4 kompanije", objašnjavaju iz Infobipa. Kako su pojasnili, na razini EBITDA-e profitabilni su od 2006. godine, a u zadnjih pet godina Infobip grupa je ostvarila konsolidiranu EBITDA-u od 104 milijuna eura. 

"Sada smo u fazi u kojoj smo usmjereni na povećanje profitabilnosti i profitabilni rast. Iako je ostvarena pozitivna EBITDA, neto rezultat jest negativan prvenstveno zbog amortizacije Goodwilla koji je generiran navedenim investicijama i akvizicijama, u ukupnom iznosu od 328 milijuna eura, u zadnjih 5 godina, a koji je nenovčani trošak", kažu nam iz Infobipa, dodajući da upravo iz tog razloga glavni pokazatelj uspješnosti poslovanja grupe jesu prihod, bruto marža i EBITDA, a ne neto rezultat.

Dug se povećava

"Rasli smo i ulagali - i to su velika operativna i kapitalna ulaganja - tvrtka do sada nije bila usmjerena na generiranje profita kao glavnog pokazatelja, već na rast, inovacije i pozicioniranje za budućnost", tvrde iz Infobipa, dodajući da su svi njihovi glavni konkurenti iz Silicijske doline i da koriste novac investitora kako bi što brže rasli.

Analizirali smo financijske podatke Infobip Limiteda te je jasno kako neto gubitak tvrtke nije neobičan, već je posljedica agresivnog investiranja. S druge strane, kupovina novih tvrtki pomogla im je jer sami nisu mogli ostvariti dovoljan organski rast. 

Isto tako, razvidno je kako tvrtka ne generira dovoljno casha, pa će biti zanimljivo pratiti kako će izdržati ovakav tempo sljedećih nekoliko godina. Jedan od problema mogla bi biti činjenica da joj rast prihoda ni izbliza ne prati razinu investicija, pa se i dug povećava.

Infobip, s druge strane, ne sumnja u svoju budućnost. U odgovoru Indexu pozivaju se na izvješće vodeće globalne analitičarske kompanije Gartner koja ga je dvije godine zaredom proglasila globalnim predvodnikom na CPaaS tržištu, a ove je godine uvršten na Fast Company listu najinovativnijih tvrtki na svijetu. 

*********

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i financijski potpuno neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno i odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.