Institut za rat: Siloviki su sve nezadovoljniji. Izravno su se sukobili s Putinom

Foto: ISW

INSTITUT za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U nastavku prenosimo dijelove:

Članovi ruske frakcije silovika nastavljaju izražavati svoje nezadovoljstvo situacijom u Ukrajini, što ukazuje na to da će se ruski predsjednik Vladimir Putin dugoročno i dalje boriti da umiri proratno biračko tijelo. 

Frakcija ruskih silovika odnosi se na ljude sa značajnim bazama moći unutar Putinova unutarnjeg kruga koji raspoređuju borbene snage u Ukrajini. Čečenski vođa Ramzan Kadirov požalio se da je ruski odgovor na navodne ukrajinske napade na ruski teritorij bio "slab", napominjući da Rusija mora "izbrisati ukrajinske gradove sa zemlje." 

Ruski silovici također su se izravno sukobili s Putinom u vezi s razvojem ruskog rata u Ukrajini, što dodatno naglašava njihov značaj unutar ruskih struktura moći. The Washington Post, pozivajući se na američke obavještajne službe, otkrio je da je financijer grupe Wagner Jevgenij Prigožin oštro kritizirao rusko Ministarstvo obrane (MO) u privatnom razgovoru.

Prigožin je navodno optužio rusko Ministarstvo obrane da se uvelike oslanja na Wagnerove snage, dok nije uspjelo financirati skupinu ili osigurati potrebne resurse.

"Potpuna desotonizacija"

Pomoćnik tajnika Ruskog vijeća sigurnosti Aleksej Pavlov pojačao je izjave šefa Čečenske Republike Ramzana Kadirova da bi cilj rata u Ukrajini trebao biti "potpuna desotonizacija".

Pavlov je ustvrdio da su ukrajinsko društvo fanatici koji nastoje napustiti vrijednosti ruske pravoslavne crkve, islama i judaizma. Kadirov je također izjavio da je rat protiv Ukrajine sada džihad protiv ukrajinskog "sotonizma".

Ove izjave mogu predstavljati želju da se odvrati neslaganje među vjerskim manjinskim skupinama u ruskim oružanim snagama. 

Aktivacija dekreta o ratnom stanju

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je sastanak koordinacijskog vijeća 25. listopada na kojem je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izrazio potrebu za donošenjem dodatnih sigurnosnih mjera u pograničnim oblastima, što vjerojatno ukazuje na to da Kremlj namjerava iskoristiti nedavne dekrete o vojnom stanju.

Putin je rekao i da ruska vlada mora raditi visokim tempom i prema krajnje realnoj procjeni stanja nacionalne sigurnosti. Sobjanin je naznačio da ruski dužnosnici nastavljaju s planiranim sigurnosnim mjerama diljem Ruske Federacije. Ovi komentari pokazuju da Kremlj namjerava iskoristiti nedavna proglašenja ratnog stanja kako bi olakšao mobilizaciju i vojne napore koji se odvijaju unutar Ruske Federacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.