Institut za rat: Zima neće usporiti napredovanje Ukrajine, Rusima hitno treba pauza

Foto: EPA

INSTITUT za rat objavio je analizu aktualnih događanja u Ukrajini, u nastavku donosimo najvažnije točke njihove analize:

Ukrajinske snage su 10. studenog u Hersonskoj pokrajini postojano napredovale, dok su se ruske snage nastavile povlačiti na istočnu stranu rijeke Dnjepar. Ukrajinski vojni dužnosnici i geolokacijske snimke s društvenih medija potvrdili su da su ukrajinske snage ostvarile uspjehe sjeverozapadno, zapadno i sjeveroistočno od grada Hersona, u nekim pravcima i do 7 kilometara.

Čini se da rusko povlačenje sada mirno napreduje, a mirno napreduju i ukrajinske snage, kao što je bio slučaj tijekom protuofenzive u Harkivu. U ukrajinskim zračnim napadima, koji traju od kolovoza, uspješno su prekinuli ruske opskrbne linije na zapadu, zbog čega su Rusi bili primorani povući se. Pretpostavlja se da će pokrajina Herson do Dnjepra biti oslobođena kroz sljedećih par dana ili tjedana. 

Borbe ipak neće stati

ISW pretpostavlja da borbe u Ukrajini ipak neće prestati ili usporiti zbog zimskog vremena, unatoč zapadnim prognozama. NBC News je 9. studenog izvijestio da neki američki i europski vojni dužnosnici pretpostavljaju da će „borbe u Ukrajini usporiti zbog zime, što bi moglo stvoriti priliku za diplomatske pregovore Ukrajine i Rusije“.

Blato koje nastane u jesen i proljeće može usporiti napredovanje, kao što to mogu i česti kvarovi opreme tijekom zime. Neka vojna oprema vjerojatno će morati biti adaptirana da bi funkcionirala na niskim temperaturama, a manjak opreme i municije bi zaista mogao usporiti napredovanje zbog logističkih poteškoća. No, osim toga, zima ne bi trebala predstavljati problem.

Zimsko vrijeme ne bi trebalo dobro opremljenoj ukrajinskoj vojsci predstavljati problem protiv lošije opremljenih ruskih snaga. Dapače, Ukrajina bi zbog zaleđenog terena mogla napredovati brže nego tijekom blatnih jesenskih mjeseci. Ako ove zime dođe do prestanka borbe, to će biti zbog logističkih problema i kulminacije kampanja na obje strane. Ruske kampanje za zauzimanje Donjecka, Luhanska, Hersona i Zaporižje do svoje su kulminacije došle prije nekoliko mjeseci pa Rusi sada na većem dijelu bojišnice čvrsto stoje u obrani.  

Kremlju pauza potrebnija nego ikada

Inicijativa je sada na ukrajinskoj strani koja je u procesu osiguravanja velike pobjede u Hersonu. Prestanak borbi sada bi samo Kremlju dao pauzu koja mu je potrebnija nego ikada. Velika ukrajinska pobjeda u regiji Herson vjerojatno neće biti zadnja njihova pobjeda. Borbe će se nastaviti na jugu, u Bahmutu, Donjecku i sjevernom Luhansku. Ruski dužnosnici trenutno su zauzeti obučavanjem 120.000 novih vojnika koji će na prve crte doći u proljeće. 

Cilj ukrajinskih snaga vjerojatno je oslobođenje što većeg dijela teritorija prije nego što Rusiji na proljeće dođu pojačanja. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski 7. studenog je najavio da Ukrajina nije spremna pregovarati s Rusijom dok ne ispuni određene uvjete. Ti uvjeti su: vraćanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, kazneni progon ruskih ratnih zločinaca, isplata ratne štete i obećanja da Rusija više neće napasti Ukrajinu.

Prekid vatre tijekom zime bi koristio samo ruskim snagama, koje bi tu prednost iskoristile za jačanje svoje obrane i nastavak kampanje za brisanje ukrajinskog identiteta u okupiranim dijelovima Ukrajine.

Wagner prijeti dužnosnicima u Sankt Peterburgu

Financijer Wagner grupe Jevgenij Prigožin s dužnosnicima u St. Petersburgu pregovara o proširenju operacija Wagner grupe u gradu. Njegova medijska služba objavila je da su gradske vlasti odbile dati dozvolu za novootvoreni Wagner centar zbog tehnikalija. Kažu da gradske vlasti to čine zbog ideoloških razlika, jer je Wagner dozvolu dobio još u srpnju. Dodaju i da će Wagner pravdu potražiti na sudu. Prigožin je Beglova i druge "liberalne" biznismene iz Sankt Peterburga optužio za financiranje ukrajinskih "nacionalista" i izdaju Rusije.

Prigožin je i ranije optužio Beglova jer nije podržao ruske ratne napore i zahtijevao njegovu ostavku, vjerojatno zbog toga što se protivio proširenju Wagnerove prisutnosti u Sankt Peterburgu. ISW je izvijestio da je ruski nacionalistički glasnik Pravda.ru, koji stalno izvještava o vijestima vezanim uz Prigožina, objavio klevetnički članak o Beglovu. 

Ukrajinci će vjerojatno uspjeti obnoviti većinu štete na kritičnoj infrastrukturi

Glasnogovornik zapovjedništva ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ignat izjavio je da će ruske snage vjerojatno smanjiti tempo kampanje napada na ukrajinsku kritičnu infrastrukturu, što će omogućiti ukrajinskim vlastima da poprave većinu štete na infrastrukturi. Ignat je 10. studenog objavio da ruske snage u noći s 9. na 10. studenog nisu izvele nikakve zračne napade ili bacili krstareće rakete na važne objekte ukrajinske infrastrukture. Upozorava da su ruske snage počele gomilati visokoprecizne sustave oružja kako bi u budućnosti pokrenule veće napade.

ISW je prethodno procijenio da su ruske snage uvelike iscrpile svoj arsenal visokopreciznih oružanih sustava i pretrpjele značajne gubitke u zrakoplovstvu pa će vjerojatno imati problema s održavanjem tempa kampanje na ukrajinsku infrastrukturu. Ruskim snagama će vjerojatno trebati mjeseci da akumuliraju dovoljan broj visokopreciznih oružanih sustava da se vrate na tempo iz sredine listopada. Ukrajinski dužnosnici ranije su izjavili da bi mogli obnoviti opskrbu energijom u roku od nekoliko tjedana, ako se tempo ruske kampanje uspori. 

Putin se želi dodvoriti proratnom taboru?

ISW također procjenjuje da je ruski predsjednik Vladimir Putin možda naredio kampanju protiv ukrajinske infrastrukture kako bi se dodvorio ruskom proratnom nacionalističkom taboru koji je zahtijevao eskalaciju u Ukrajini.

Usporeni ritam kampanje vjerojatno će pojačati kritične glasove iz proratnog nacionalističkog tabora. Ruske snage vjerojatno će i dalje moći oštetiti ukrajinsku kritičnu infrastrukturu i nametnuti troškove ukrajinskim civilima, ali je malo vjerojatno da će moći nanijeti i trajnu štetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.