WSJ: Rusija dala Hutima ključne podatke za raketne napade na brodove u Crvenom moru

Foto: X

Rusija je ranije ove godine dala satelitske podatke kako bi pomogla jemenskim pobunjenicima Hutima da napadnu komercijalne brodove u Crvenom moru, izvijestio je sinoć The Wall Street Journal.

Američki list, pozivajući se na izvor upoznat s problematikom i dva anonimna europska obrambena dužnosnika, izvijestio je da su podatke prenijeli pripadnici iranske Islamske revolucionarne garde stacionirani u Jemenu te su korišteni za gađanje brodova projektilima i bespilotnim letjelicama.

Islamistički pobunjenici Huti, koje podržava Iran te kontroliraju goleme dijelove Jemena, počeli su napadati komercijalne brodove u Crvenom moru u, kako kažu, solidarnosti s Palestincima u ratu u Gazi, potaknutom Hamasovim terorističkim napadom na Izrael 7. listopada 2023.

Napadi su doveli do dramatičnog pada prometa kroz taj ključni brodski put. Kao odgovor Sjedinjene Države i Britanija rasporedile su pomorsku koaliciju u regiji i bombardirale ciljeve Huta u Jemenu.

U više od 100 napada Huta tijekom gotovo godinu dana četiri mornara su ubijena i dva su broda potopljena, dok su jedno plovilo i njegova posada i dalje u pritvoru otkako su oteti prošlog studenog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.