Dionica Tesle povećala indekse na Wall Streetu, poskupjela najviše u 10 godina

Foto: EPA

Na Wall Streetu su jučer S&P 500 i Nasdaq indeks ojačali, na krilima Tesline optimistične prognoze njezine prodaje i korekcije naniže prinosa po trezorcima s najviših razina u tri mjeseca, što je potaknulo investitore na veće kupnje dionica.

Dow Jones indeks oslabio je 150.59 bodova ili 0.33 posto na 42.374 bodova, dok je S&P 500 indeks porastao 0.21 posto, na 5.809 bodova, a Nasdaq indeks za 0.76 posto, na 18.415 bodova.

Dionica Tesle kao zvijezda dana

Zvijezda dana bila je dionica Tesle, koja je poskupjela gotovo 22 posto, najviše u zadnjih 10-ak godina, čime se povećala tržišna kapitalizacija te kompanije u samo jedan dan za više od 140 milijardi eura.

Tesla je, naime, izvijestila o solidnim rezultatima poslovanja u trećem tromjesečju te iznenadila tržišta s prognozom o rastu njezine prodaje iduće godine za 20 do 30 posto.

"Najveći utjecaj na dionice u listopadu bio je od porasta prinosa po trezorskim zapisima"

Istodobno, prinosi po trezorskim zapisima oslabili su s najviših razina u tri mjeseca od 4.26 posto, na 4.2 posto.

"Najveći utjecaj na dionice u listopadu bio je od porasta tih prinosa. Od prinosa na 10-godišnje američke trezorce ispod 4 posto do sadašnjeg stanja došlo je relativno brzo", rekao je Bill Northey, viši direktor ulaganja u U.S. Bank Wealth Management.

IBM nije ispunio tržišna očekivanja po pitanju prodajnih prihoda

Nastavlja se i objava korporativnih zarada, a među zvučnijim imenima, o njima je izvijestio i IBM, koji nije ispunio tržišna očekivanja glede prodajnih prihoda, pa je njegova dionica pojeftinila za 6.17 posto.

Znatno je pala i cijena dionice Honeywella, za 5.1 posto, jer je prognozirao godišnju prodaju ispod procjena analitičara, a sve to pripomoglo je novom padu Dow Jonesa, nakon što je dan ranije zabilježio najveći postotni dnevni pad u zadnjih mjesec dana.

Dionice na Wall Streetu spustile su se u zadnjih nekoliko dana s rekordnih razina

Cijene dionica na Wall Streetu spustile su se u zadnjih nekoliko trgovinskih dana s rekordnih razina zbog očekivanja da će Fed ipak sporijim tempom smanjivati kamatne stope budući da američko gospodarstvo bilježi solidne pokazatelje, kao i zbog rasta prinosa na sigurniju imovinu poput trezoraca i neizvjesnosti glede američkih predsjedničkih izbora.

Na europskim burzama najvažniji indeksi jučer su tek blago porasli. Londonski Ftse indeks ojačao je 0.13 posto, na 8.269 bodova, frankfurtski DAX za 0.34 posto, na 19.443 boda, a pariški CAC za 0.08 posto, na 7.503 boda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.