Iran lansirao drugi satelit ove godine u orbitu

Foto: Profimedia

Iran je danas lansirao istraživački satelit u orbitu pomoću rakete koju je izradila Islamska revolucionarna garda, izvijestili su državni mediji, prenosi Reuters.

Lansiranje se dogodilo u trenutku kada SAD i europske zemlje optužuju Iran za prebacivanje balističkih projektila u Rusiju koje će ona vjerojatno koristiti za nekoliko tjedana u ratu protiv Ukrajine. Iran je to negirao.

Otkrili koja mu je primarna misija

Satelit Chamran-1, koji je u svemir lansirala raketa Qaem-100, postavljen je u orbitu na udaljenosti od 550 kilometara i primljeni su njegovi prvi signali, navode mediji, dodajući da su raketu projektirale i izgradile Svemirske snage revolucionarne garde.

Primarna je misija satelita, koji teži 60 kg, "testiranje hardverskih i softverskih sustava za demonstraciju tehnologije orbitalnog manevriranja", navode državni mediji.

U siječnju su iranski mediji izvijestili da je satelit Sorayya lansiran u orbitu na udaljenosti od 750 km, što je najveća udaljenost za iranski satelit.

Amerikanci tvrde da Iran razvija balističke projektile

Američka vojska tvrdi da bi balistička tehnologija dugog dometa koja se koristi za postavljanje satelita u orbitu također mogla omogućiti Teheranu da lansira oružje dugog dometa, uključujući i nuklearne bojeve glave.

Teheran niječe da su njegove satelitske aktivnosti paravan za razvoj balističkih projektila i poručuje da nikada nije težio razvoju nuklearnog oružja.

Druga cilj je "procijeniti pogonski podsustav hladnog plina u svemirskim sustavima i performanse podsustava navigacije i kontrole položaja", izvijestili su državni mediji.

Iran, koji ima jedan od najvećih raketnih programa na Bliskom istoku, zadnjih je godina imao više neuspješnih pokušaja lansiranja satelita zbog tehničkih problema.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.