Iran odgovara na prijetnje sankcijama: Izrael je prijetnja miru pa njih sankcionirajte

IRANSKI predsjednik Mahmud Ahmadinedžad pozvao je SAD i Europsku uniju da ukinu sankcije protiv Irana zbog njegova nuklearnog programa koji se koristi u mirnodopske svrhe.

Ahmadinedžad je opravdao zabrane koje su izdali pojedini inspektori za nuklearnu energiju te je pozvao druge zemlje regije da ne koriste nuklearnu energiju za stvaranje oružja. "Naša država ne treba SAD. Ako SAD pooštri sankcije protiv nas te ako im se pridruži i EU, mi ćemo samo ubrzati realizaciju svojih planova", zaprijetio je Ahmadinedžad.

"Izrael je prava prijetnja na Bliskom istoku"

Iran i dakle tvrdi da svoj nuklearni program razvija za miroljubive namjere. Iranski predsjednik je upozorio da pažnju treba preusmjeriti na Izrael koji je jedina država na Bliskom istoku koja ima vlastiti nuklearni program. "Posjeduju nuklearno oružje i konstantno prijete svojim susjedima", rekao je Ahmadinedžad koji je dodao da su Izraelci u posljednjih nekoliko godina "više od deset puta prijetili Iranu" te je rekao da upravo tu zemlju treba sankcionirati.

U sljedeću srijedu će se održati generalna skupština UN-a u New Yorku na kojoj će se raspravljati o iranskom nuklearnom programu i sankcijama protiv te zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.