Istarski med je 50. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Istarski med je postao 50. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), objavilo je Ministarstvo poljoprivrede na svojim internetskim stranicama.

Europska komisija u današnjem Složbenom listu EU objavila je da je Istarski med/Istrski med dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti.

Time je taj naziv proizvoda upisan u registar oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode te je zaštićen na području cijele Europske unije. EU-ov znak zaštićene oznake izvornosti koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.   

Što obuhvaća istarski med?

Postupak zaštite naziva Istarski med/ Istrski med započeo je u kolovozu 2017. godine, a radi se o zajedničkoj zaštiti naziva koji su pokrenule hrvatska Udruga pčelara Lipa i slovensko Obalno čebelarsko društvo Koper, koji su nadležnim Ministarstvima podnijeli zajednički zahtjev za zaštitu oznake izvornosti za naziv Istarski med/ Istrski med.

Istarski med /Istrski med obuhvaća med od bagrema, kadulje, kestena, lipe, vriska, cvjetni med i med od bjelogorične medljike. Različitost i bogatstvo florističkog sastava Istre izravno utječu na  posebnost Istarskog meda/Istrskog meda koja se očituje u njegovim specifičnim okusima i mirisima.

Kombinacija udjela zastupljene peludi u pojedinim vrstama meda daje ovome medu posebna organoleptička svojstva, a posebnim svojstvima ovog meda doprinose i istarski pčelari koji su kroz vrijeme upoznali botanički sastav i klimatske karakteristike pojedinih mikro područja, što im omogućuje preciznije praćenje fenofaza određenih medonosnih biljaka.

Posebnost proizvodnog područja, višegodišnje iskustvo pčelara i tradicija proizvodnje koja seže u početak prošlog stoljeća i koja se prenosi s generacije na generaciju, u konačnici čine Istarski med/ Istrski med prepoznatljivim među potrošačima, navodi se u objavi Ministarstva poljoprivrede.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.