Francuzi zaustavili krajnju desnicu da dođe na vlast, nitko nema većinu. Što slijedi?

Foto: Profimedia

Birači u Francuskoj ponovno su se mobilizirali kako bi spriječili dolazak Marine Le Pen i njezine krajnje desnice na vlast. No ovoga puta borba protiv Le Pen bila je teška, a pobjeda je izborena na ružan način.

Izbori su donijeli kaotične rezultate, bez stranke koja je osvojila dovoljno mjesta za većinu u parlamentu, što je francusku politiku bacilo u nemir koji bi mogao potrajati mjesecima, piše Politico.

Macron je raspisao prijevremene izbore u lipnju u pokušaju da zaustavi uzlet krajnje desnog Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen. No njezina stranka povećala je svoju popularnost i osvojila 50 mjesta više nego 2022., dok je predsjednikova liberalna koalicija ostvarila lošiji rezultat.

Premijer Gabriel Attal ponudio je svoju ostavku, ali nije jasno tko bi mogao preuzeti njegovu funkciju.

Ništa od ovoga očito nije pokvarilo raspoloženje francuskog predsjednika. Na privatnom okupljanju sa saveznicima u nedjelju navečer Macron je bio optimističan, rekavši jednoj osobi prisutnoj na događaju, koja je razgovarala s Politicom: "Naše ideje su još uvijek žive i nismo izgubili birače."

S obzirom na kaotičnu situaciju u francuskoj politici, Politico je istaknuo pet ključnih stvari ovih izbora.

Vladanje Francuskom sada će biti pakleno

Nacionalna skupština od 577 mjesta, donji dom francuskog parlamenta, nije lijep prizor - podijeljena je između ljevice, centra i krajnje desnice. Nijedna skupina nije ni blizu većine, s tim da su sve ispod 200 zastupnika.

"Nemoguće je vladati Francuskom ako nemate 240 do 250 zastupnika", rekao je Sylvain Maillard, zastupnik Macronove stranke Renaissance. "Bio sam predsjednik Renaissance grupe s koalicijom od 250 zastupnika i već je tada bilo vrlo komplicirano."

Iako su se ljevičarska alijansa i Macronovi liberali složili surađivati i glasovati taktički kako bi spriječili pobjedu Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen, dublja koalicija između dviju grupa za vladanje Francuskom čini se malo vjerojatnom.

Veteran krajnje ljevice Jean-Luc Mélenchon iz stranke Nepokorena Francuska, jedne od stranaka unutar lijeve alijanse, isključio je mogućnost vladanja s predsjednikovim liberalima. Isto tako, Macronov premijer Gabriel Attal rekao je da njegova strana nikada ne bi dijelila vlast s Mélenchonom.

U nedjelju navečer Attal je otvorio mogućnost vođenja privremene vlade kako bi osigurao stabilnost tijekom Olimpijskih igara kasnije ovog mjeseca.

Kakva god vlada proizašla iz ovog kaosa, malo je vjerojatno da će biti stabilna na duže vrijeme. Jesenji pregovori o proračunu bit će prvi potencijalni sukob. Francuska je pod pritiskom da smanji svoj deficit nakon što su ciljevi promašeni ranije ove godine.

Postoje mnoge ideje oko kojih se ljevica, liberali i krajnja desnica nikada neće složiti. Fiskalna politika je visoko na tom popisu.

Le Pen je oslabila, ali nije ispala izvan igre

Nakon prvog kruga glasovanja, Nacionalno okupljanje Marine Le Pen bilo je na putu da prvi put u povijesti osvoji vlast. Taj san je razbijen u nedjelju navečer, nakon što su Macronovi centristi i ljevičarska alijansa surađivali kako bi zadržali krajnju desnicu izvan vlasti, na radost mainstream proeuropskih snaga.

Sumorno raspoloženje na izbornom događaju Nacionalnog okupljanja govorilo je mnogo, s aktivistima koji su izviždali Mélenchona, a predsjednik stranke Jordan Bardella osudio je elitističku zavjeru centra i ljevice kao "neprirodnu alijansu".

Unatoč gorčini, stranka je dramatično povećala broj svojih zastupnika u Nacionalnoj skupštini. Koliko dugo ih establišment još može držati izvan vlasti?

"To je politički preokret, čak i ako Nacionalno okupljanje ne zavlada zemljom", rekao je Benjamin Morel, politički analitičar na Sveučilištu Panthéon-Assas u Parizu.

Pokret Marine Le Pen "su veliki pobjednici izbora", rekao je Morel. "Milijuni glasova pretvaraju se u veliki financijski dobitak", rekao je s obzirom na državna sredstva koja će uslijediti nakon rezultata.

To stavlja Le Pen u snažnu poziciju prije njezine vjerojatne kampanje za predsjedničke izbore, kada Macron odstupi 2027. godine. "Imaju sjajnu priču pred 2027., mogu reći da im je pobjeda ukradena i da su oni prava alternativa", rekao je Morel.

Macronov rizik nije uspio, ali moglo je proći i gore

Prije tjedan dana izgledalo je kao da Macron ide prema katastrofi, s njegovim prijevremenim izborima koji nisu uspjeli zaustaviti Le Pen, već su njezinu stranku doveli korak bliže vlasti.

Do nedjelje navečer, njegova centristička koalicija izbjegla je najgore, preživjevši kao parlamentarna snaga, iako manja, dok je stranka Le Pen zaostala. Ali male utjehe ne mogu sakriti stvarnost da je krajnja desnica sada jača, a liberali slabiji, pred otvorenom predsjedničkom utrkom 2027. godine.

Prije prijevremenih izbora, predsjednik je imao najveću stranku u parlamentu. Sada će vjerojatno morati surađivati s oporbenim političarem kao premijerom. Njegov autoritet kod kuće i vjerodostojnost u inozemstvu su narušeni.

Ali prema Albertu Alemannu, profesoru na HEC-u Paris, Macron je bio u pravu kada je raspisao prijevremene izbore iako su završili u kaosu. "Vidim puno latentnih napetosti u Francuskoj, puno pitanja koja nisu riješena", rekao je. "Otvorio je Pandorinu kutiju, zemlja nije zadovoljna s makronizmom i vapi za novim osjećajem političke pripadnosti."

Mélenchon neće biti na čelu

Ako je netko bio pobjednik, to je bio veteran radikalne ljevice Mélenchon koji je prvi iznio svoju poruku, skočivši na pozornicu na skupu svoje stranke kako bi zahtijevao da Macron imenuje ljevičarskog premijera i dovede njegov pokret na vlast.

"Spremni smo za to", izjavio je Mélenchon. Trostruki predsjednički kandidat naznačio je da ne bi imao ništa protiv postati premijer Francuske.

To se neće dogoditi, piše Politico.

Mélenchon je toksičan mnogim istaknutim političarima, s njegovom fascinacijom latinskoameričkim vođama, njegovim izljevima bijesa i njegovim žestokim napadima na protivnike. Nedavno su ga kritičari optužili za koketiranje s antisemitizmom kada je umanjio napade na Židove u Francuskoj.

Mélenchon čak ne može uvjeriti ni druge stranke unutar labave ljevičarske alijanse kojoj pripada da ga postave na vlast.

Šira ljevičarska koalicija, pod zastavom Nove narodne fronte, već se raspada. Njezini vođe su u nedjelju navečer slali proturječne poruke o svojim ciljevima.

Dok je Mélenchon rekao da će ljevica primijeniti "naš manifest, ništa osim našeg manifesta", zastupnik Raphaël Glucksmann, vođa manje stranke u alijansi, bio je pomirljiviji, nudeći "razgovor, debatu i promjenu političke kulture".

Što bi moglo proizaći iz ovog kaosa?

Na ovo pitanje nema lakog odgovora. Kako nijedna stranka nije osvojila većinu, moguće je da bi predsjednik mogao odabrati razdoblje hlađenja koje će strankama dati vremena za pregovore o koalicijama.

Macron bi tada mogao ispitati ljevičarskog političara za formiranje vlade, s obzirom na to da je ljevica izašla kao skupina s najviše zastupnika u parlamentu.

Socijalistička stranka, na primjer, nije potpuno isključila izgradnju šire koalicije, ali je malo vjerojatno da bi Nepokorena Francuska Mélenchona pristala na razvodnjavanje svojeg manifesta.

Alternativno, Macron bi mogao imenovati privremenu vladu, zadržavajući Attala kao premijera. Mogao bi čak usvojiti talijanski model i imenovati tehnički tim stručnjaka pod konsenzualnom figurom. Takva administracija bi se suzdržala od ambicioznih planova i fokusirala se na održavanje funkcioniranja države.

Takva ograničena administracija počivala bi na prešutnom dogovoru dijametralno suprotstavljenih stranki da je ne ruše, barem kako bi umirili tržišta i međunarodne partnere.

Ali privremena ili stručna vlada "riskira da demokratski bude vrlo frustrirajuća", upozorio je Morel, politički analitičar. "Francuzi su masovno glasali, centar je poražen, a ako završi s Attalom kao premijerom, to nije dobro za demokraciju u Francuskoj."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.