Analitičar: Francuska je na neistraženom području, ovo je iznenađenje

Foto: HRT

Politički analitičar Berto Šalaj i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač komentirali su za HRT rezultate parlamentarnih izbora u Francuskoj, na kojima je pobijedio savez lijevih stranaka (NFP), a krajnja desnica doživjela neočekivani i težak poraz.

Kovač je jutros U mreži Prvog kazao kako "ne zna nijednog ozbiljnog političara ni znanstvenika u Francuskoj koji je prognozirao ovakav rezultat". "Ovo je iznenađenje i za sudionike izbornog procesa i za one koji su sada u toj većini koju čini Nova narodna fronta", kazao je.

Naglasio je da je francuski sustav takav da je omogućio ad hoc savezu centrista i novog lijevog saveza da se spriječi pobjeda stranke Marine Le Pen, krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN).

Šalaj: Republikanska brana je izdržala plimu krajnje desnice u Francuskoj

"Skoro devet milijuna glasača je dalo glas stranci Le Pen. Samo 7 milijuna je glasovalo za novu Narodnu frontu i samo 6.3 milijuna za gospodina Macrona. Odustajanje od kandidata koji slabije stoji u odnosu na drugog kandidata tih dvaju saveza, centrističkog i lijevog, dovelo je do toga da su glasači dali glasove tako da je ipak stranka Le Pen na trećem mjestu", pojasnio je Kovač.

Berto Šalaj je potvrdio kako se slaže s Kovačem te francuske izbore opisao rečenicom: "Republikanska brana je izdržala plimu Marine Le Pen i desnice u Francuskoj."

"Mi smo nakon prvog kruga izbora imali situaciju koja je bila na rubu panike širom Europe, pa i u Francuskoj, ali smo morali stalno tu napominjati da je samo 76 mandata podijeljeno u prvom krugu. U svim drugim jedinicama išlo se u drugi krug i tu dogodio ad hoc savez Macronove stranke i novog, popularnog Narodnog fronta gdje su oni tako uspjeli suzbiti 'plimu' Marine Le Pen", pojasnio je Šalaj.

"U tom francuskom većinskom dvokružnom izbornom sustavu u drugi krug ne idu samo dva najjača kandidata, nego svi kandidati koji pređu 12.5%. I u drugom krugu ljevica je povukla svoje kandidate iz 130 izbornih jedinica, a Macron je povukao svoje kandidate iz 80 izbornih jedinica. Tako su stvorili republikanski front i to je glavni razlog zašto ovaj visok odaziv kojem smo svjedočili nije rezultirao većim rezultatom za Marine Le Pen", pojašnjava.

Kaže kako su rezultati za njega iznenađujući, ali ne zbog toga što je očekivao da će stranka Marine Le Pen i Jordan Bardella osvojiti apsolutnu većinu, nego zbog toga što je očekivao da će biti relativni pobjednici ili drugi po snazi, a na kraju su treća opcija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.