Putin je postavio ultimatum. Analitičari: 2025. će biti ključna za Rusiju

Foto: EPA

Vladimir Putin postavio je ultimatum po pitanju invazije na Ukrajinu, prema riječima stručnjaka i dužnosnika u Kijevu, dok rat i dalje nanosi veliku štetu ruskoj vojsci, kao i domaćem povjerenju u "specijalnu vojnu operaciju".

Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), "Rusija navodno cilja na postizanje odlučne pobjede u Ukrajini do 2026. godine, prije nego što srednjoročne i dugoročne ekonomske i vojne ograničenosti značajno oslabe njezine sposobnost da nastavi svoje ratne napore u Ukrajini".

ISW se poziva na komentare koje je u nedjelju iznio Kirilo Budanov, šef Glavne obavještajne uprave Ukrajine, na međunarodnoj konferenciji održanoj u Kijevu. Budanov je izjavio kako će 2025. godina biti ključna za Rusiju u sukobu jer će se suočavati s manjkom osoblja i problemima u vojnoj regrutaciji.

Smanjene sposobnosti regrutacije, pada povjerenje javnosti

Prema nedavnoj analizi think tanka Rand Corporation, ruske "taktike s visokim gubicima" u Ukrajini, kao i loše postupanje prema vojnicima, smanjili su spremnost vojnika da se bore, kao i povjerenje javnosti u vojnu operaciju.

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine izjavio je u utorak da je Rusija izgubila ukupno 635.880 vojnika otkako je invazija počela u veljači 2022. Iako su te brojke vjerojatno pretjerane, značajni gubici koje je pretrpjela ruska vojska natjerali su Moskvu na drastičnije mjere regrutacije kako bi osigurala da njezina vojska ostane popunjena.

Krajem srpnja moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin najavio je jednokratnu isplatu od 1.9 milijuna rubalja (20.793 dolara) za vojnike koji se prijave, uz mjesečnu plaću. U regiji Čeljabinsk te su isplate sredinom srpnja iznosile 705.000 rubalja.

ISW te mjere vidi kao dokaz "rastućih troškova i poteškoća ruske vojske u nastavku regrutacije".

"Uništen je mit o nepobjedivosti Rusije"

Budanov je dodao da je ukrajinska trenutačna ofenziva na oblast Kursk, uz napade dronovima i projektilima na ruski teritorij, potkopala podršku ratu unutar Rusije i uništila mit o nepobjedivosti zemlje.

"S prvim eksplozijama u Moskvi, taj je mit uništen na teritoriju Ruske Federacije", rekao je Budanov u nedjelju. "To je glavno postignuće svih ovih dalekometnih napada."

Kao rezultat toga, Budanov je upozorio da se Putin sada suočava s vremenskim ograničenjem: mora ili pokrenuti novu mobilizaciju, kao što je učinio u rujnu 2022., ili smanjiti intenzitet operacija u Ukrajini. Neuspjeh da se osigura pobjeda u Ukrajini, dodao je, također će srušiti nade Moskve da će ostati globalna supersila u desetljećima koja dolaze.

"Ovo su njihove procjene. Ako ne postignu uvjetnu pobjedu do tada, u narednih 30 godina izgubit će priliku da budu supersila", rekao je Budanov. "Tada ostaju dvije zemlje: Kina i SAD. A maksimum na koji Rusija može računati je regionalno vodstvo, što joj nije prihvatljivo."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.