Iz KBC-a Split otišla dva kirurga, tehničari i specijalizant. Svi imali istog šefa

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Splitski Klinički bolnički centar su napustila dvojica kirurga. Riječ je o liječnicima Zavoda za kardiokirurgiju dr. Jakovu Vojkoviću i dr. Matiji Miliću. Jedan se na ostavku odlučio u ponedjeljak, 2. rujna, a drugi idući dan, piše Dalmatinski portal.

Nisu jedini. Specijalizant je odustao od specijalizacije na Zavodu za kardiokirurgiju, a bolnicu su napustila i dvojica anestezioloških tehničara Klinike za anesteziologiju, koji su radili na operacijama srca. Dalmatinski piše da iz upućenih izvora doznaje da je odlazak stručnog kadra direktno povezan s načinom upravljanja dr. Mate Petričevića, pročelnika Zavoda za kardiokirurgiju i predsjednika Upravnog vijeća splitskog KBC-a.

Ravnateljstvo demantira takve navode, kao i sam Petričević, no sugovornici Dalmatinskog tvrde da su svi upoznati s organizacijskim problemima tog odjela, zbog čega je, kažu, ozbiljno narušena, čak i ugrožena kvaliteta zdravstvene usluge.

"Pravilo je da se do 14 sati treba napisati plan operacijskog programa za sutradan, ali ne i na splitskoj kardiokirurgiji. Na tom odjelu ne postoji dnevni plan operacija, tako da su se pojedini kardiokirurzi našli u situaciji da bi pola sata prije zahvata saznali ime pacijenta kojeg će operirati, bez utjecaja na dotadašnje liječenje istog pacijenta. Dovodilo ih se u situaciju da su se upoznali s pacijentom 30 minuta prije operacije", rekao je izvor iz splitskog KBC-a. 

Petričević se hvalio podrškom ministra?

Dalmatinski piše da im je više sugovornika prepričalo nekoliko neugodnih i nepotrebno rizičnih situacija u kojima bi se našli splitski kardiokirurzi zato što su s pojedinim zahvatima praktički dovedeni pred gotov čin, a sve pripisuju "iracionalnoj organizaciji rada na tom odjelu". Kažu kako su svjedočili nizu nepravilnosti i grubom kršenju zakona. Neki djelatnici tvrde da im je Petričević otvoreno prijetio svojim utjecajem. 

Mediji su ranije pisali da je Petričevića u Upravno vijeće KBC-a Split u ožujku prošle godine postavio sam ministar Vili Beroš te da je navodno ranije šef kardiokirurgije zaprijetio smjenom bivšeg ravnatelja KBC-a Julija Meštrovića hvaleći se da u tome ima podršku ministra.

Petričević je, inače, nedavno s Berošem bio na koncertu Marka Perkovića Thompsona u Imotskom. Fotografiju s koncerta objavio je sam Petričević.

U društvu s njima je bio i Edvard Galić, koji je ubrzo nakon toga postao ravnatelj Kliničke bolnice Sveti Duh.

>> Za šefa bolnice Sveti Duh odabran Berošev prijatelj, zajedno su bili na Thompsonu

Dalmatinski je od ravnateljstva i Mate Petričevića tražio odgovore na dio optužbi koje se odnose na nepostojanje plana operacija, ali na to pitanje nisu dobili odgovor. Zatražili su i nalaze Povjerenstva za kvalitetu koji se odnose na Zavod za kardiokirurgiju i nalaz Povjerenstva za unutarnji nadzor koji se odnosi na rad kardiokirurgije, zavoda koji vodi dr. Mate Petričević. Nisu ih dobili.

Petričević: Odlazak kirurga ne predstavlja problem

Petričević u svojem odgovoru navodi da odlazak dvojice iskusnih kardiokirurga ne predstavlja problem za splitski KBC.

"Dvoje kirurga sa Zavoda za kardiokirurgiju koji su nedavno uručili otkaz već su duže vrijeme na bolovanju, stoga se njihov izostanak u organizacijskom i operativnom smislu ne odražava na rad Zavoda. Nikakvih narušenih odnosa između kardiokirurga nije bilo, kako u vrijeme njihova aktivnog angažmana, tako i kroz vrijeme bolovanja. Kardiokirurzi su kompetentni liječnici i u današnje vrijeme vrlo tražen kadar. Kolegama koji su uručili otkaz želim prije svega što skoriji oporavak i uspješan novi profesionalni angažman", odgovorio je.

Odlazak dvoje anestezioloških tehničara pripisao je sve većem odljevu medicinskih sestara i tehničara.

"Spomenuti specijalizant Zavoda za kardiokirurgiju kvalitetan je liječnik i čovjek koji je nakon kraćeg vremena na specijalizaciji donio odluku o preseljenju u drugi grad zbog obiteljskih razloga, gdje je u međuvremenu dobio drugu specijalizaciju te gaji prijateljske odnose s osobljem Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split", dodao je Petričević.

Ministarstvo zatražilo očitovanje

Iz KBC-a Split šalju sličan odgovor. Kažu da dio osoblja odlazi iz osobnih, obiteljskih ili zdravstvenih razloga, a dio iz profesionalnih razloga uzrokovanih velikom potražnjom za stručnim zdravstvenim kadrom u Hrvatskoj i inozemstvu. 

"Unatoč svim tim izazovima, rad u čitavom KBC-u Split, pa tako i na Zavodu za kardiokirurgiju, provodi se redovito, dapače otvaraju se nove djelatnosti i uvode se nove procedure. Upravo zbog toga nam i dolaze liječnici iz drugih ustanova", odgovorili su iz bolnice.

Iz Ministarstva zdravstva kažu da su uputili zahtjev za očitovanjem KBC-a Split.

"Dodatno naglašavamo zakonsku obvezu zdravstvenih ustanova o aktivnom upravljanju ljudskim potencijalima kao jednom od glavnih karika pružanja pravovremene i kvalitetne zdravstvene skrbi pacijentima. Po primitku očitovanja KBC-a Split, stručne službe će odrediti eventualno daljnje postupanje", kažu iz Ministarstva zdravstva.

Index je KBC-u Split poslao upit o ovom slučaju, odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.