Iza ovog HDZ-ovca gomila je skandala, krao je i kamen. Sad je postao dekan

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Branislav Šutić novi je dekan Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću. Informaciju o imenovanju ovog HDZ-ovca na čelno mjesto ličkog veleučilišta pronašli smo na stranicama te ustanove, u kojoj je donedavno bio prodekan za razvoj, suradnju, financije i EU fondove.

Natječaj za dekana objavljen je još u prosincu. Index je tada raspolagao informacijom da će Šutić biti novi dekan, no na više upita oko rezultata natječaja Veleučilište nam nije odgovorilo. Upit smo im postavili i prije dva tjedna kad smo čuli da će Šutić uskoro biti imenovan, ali ni od njih ni od resornog ministarstva nismo dobili odgovor.

Radio dva posla odjednom, potjeran s oba

Tko je Branislav Šutić, nekadašnji predsjednik GO HDZ-a Otočac? Njegovo nam je imenovanje zanimljivo jer zorno pokazuje kako funkcionira HDZ-ovska država.

On je već jednom bio dekan Veleučilišta u Gospiću, ali je potjeran. Ispostavilo se, naime, da je Šutić radio dva posla odjednom. Osim što je bio dekan, obnašao je i funkciju ravnatelja Nacionalnog parka Plitvice. Ispostavilo se da je Šutić obnašajući dvije rukovodeće funkcije zlorabio položaj obiju institucija.

Šutić je s mjesta ravnatelja smijenjen 2012. godine, a zatim je u istoj ustanovi dobio otkaz i na mjestu savjetnika zbog nedolaska na posao. Tužio je NP, ali sud je presudio u korist Parka.

Molio Plenkovića da mu pomogne uhljebljivati

Šutić se očito nije mogao pomiriti s tim da se ne može vratiti u NP Plitvice. Široj javnosti zato je i dalje poznat kao čovjek koji je Andreja Plenkovića javno zamolio da mu pomogne uhljebljivati u NP-u Plitvička jezera.

Bilo je to pred izbore 2016. Šutić je govorio o nezaposlenosti te je naveo da će njegova organizacija u Otočcu pobijediti i tako "zadužiti HDZ da im daju suport u budućoj vlasti da budu važan segment u kadroviranju u Plitvičkim jezerima". Nakon izbora postao je predsjednik Nadzornog odbora NP-a Plitvička jezera.

Napao čovjeka, vikao da se vrati u BiH

Ni s odlaskom s Veleučilišta Šutić se nije mogao pomiriti, pa je u siječnju 2015. došlo do sukoba između njega i prodekana Ivice Bakovića.

Neslužbeno se tada pisalo da Šutić nije prihvatio ruku koju mu je pružio Baković, već ga je, kako su tvrdili očevici koji su htjeli ostati anonimni, nazivao pogrdnim imenima i vikao da ga treba poslati tamo odakle je došao, odnosno u BiH. Šutić je uskoro postao bivši, a izgubio je i ustavnu tužbu koju je tada bio podnio.

Zanimljiva je povezanost Šutića s Vlatkom Ružić, dojučerašnjom dekanicom ličkog Veleučilišta koja je sada prodekanica za razvoj, suradnju, financije i EU fondove. Šutić i ona samo su zamijenili mjesta.

Ružić i Šutić koautori su više znanstvenih radova, a skupa su i doktorirali na Sveučilištu u Beogradu. "Doktorirao sam u Beogradu jer znanost ne poznaje granice", rekao je Šutić jednom prilikom.

Isprepletene karijere s Vlatkom Ružić

No vratimo se na Ružić i njezinu poveznicu sa Šutićem. Radi se o HDZ-ovki koja je bila glasnogovornica NP-a Plitvička jezera dok je tamo stolovao Šutić. 2015. godine postala je ravnateljica Doma zdravlja Otočac. Istu tu funkciju nešto kasnije obnašao je Branislav Šutić, a njegovo imenovanje potvrdilo je Upravno vijeće na čijem je čelu bila upravo - Vlatka Ružić.

Novosti su otkrile da je njezin program uz natječaj za dekanicu djelomično prepisan od Dinka Zime, dekana Veleučilišta u Požegi. Sve to izvela je prilično nespretno. Ružić je u tekstu svog programa, između ostalog, zadržala i sljedeću Ziminu rečenicu: "Prihodi Veleučilišta u Požegi najvećim dijelom potječu od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta."

Ružić se nije potrudila ni promijeniti ime institucije za čiju čelnu poziciju je aplicirala, no to Upravnom vijeću nije smetalo te je ona postala nova dekanica. Na Veleučilište je vratila Šutića, koji je prvo tamo radio kao predavač, kasnije je postao prodekan, a sada je, eto, ponovno imenovan dekanom te ustanove.

Ugledni profesor optužio ga za plagijat

Ni on nije bio lišen optužbi za plagijat, i to u svojoj knjizi Državno i političko uređenje Republike Hrvatske. U analizi dr. sc. Krešimira Petkovića s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, koja je objavljena u politološkom časopisu Političke analize, Šutić je optužen da je prepisao sadržaj prof. dr. sc. Mirjane Kasapović, koji je objavljen 18 godina ranije.

Petković navodi da se radi o frapantnoj sličnosti i da se "mogu probrati iste ili slične rečenice koje je Šutić bez dvojbe prepisao". Petković se u svojoj dojmljivoj analizi dotaknuo i šire slike cijelog hrvatskog akademskog društva.

Navodi da su se na promociji pojavili dva ministra i niz lokalnih moćnika, kao i istaknuti pripadnici akademske zajednice, "što pokazuje i grotesknost akademskih pretenzija lokalnog moćništva, koje uz upravnu i političku moć želi akademski prestiž za koji ne posjeduje elementarne pretpostavke".

No na temelju te knjige Šutić je čak i napredovao u izboru u nastavno/znanstveno zvanje profesora stručnih studija i docenta na Sveučilištu Sjever, a njegovu knjigu tadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović poklonila je Vlatka Ružić.

Optužen za krađu kamena

O Šutiću su mediji pisali i nedavno. Krajem svibnja nepravomoćno je proglašen krivim zbog krađe 70 kubika kamena na području općine Perušić, u Ličko-senjskoj županiji. Određena mu je novčana kazna od 2500 eura.

Index je u posjedu presude Općinskog suda u Gospiću. Šutić, vlasnik poduzeća MID, naveo je u obrani da je na zamolbu jednog mještanina izvršio poravnavanje zemljišta koje je trebalo poslužiti kao gradilište. Istaknuo je da nije znao da se radi o državnom zemljištu.

U svojoj obrani iznio je i da je na toj lokaciji, kad se proširivala cesta, bio podizvođač za Lika ceste, koje su, kako su pisali mediji, dosta poslova davale upravo Šutićevoj tvrtki. Ravnatelj Lika cesta je Joso Vrkljan, inače suradnik Veleučilišta u Gospiću i član HDZ-a.

Uglavnom, Šutić je dobio kaznu ispod minimalne. Predviđena kazna bila je od 13.270 eura do 66.360 eura, ali sud je primijenio institut ublažavanja navevši kao olakotne okolnosti djelomično priznanje dijela prekršaja, izostanak težih posljedica, neznatnu količinu eksploatirane sirovine, ali i činjenicu da dosad nije prekršajno kažnjavan.

Skrivio prometnu s tragičnim ishodom

Ali kažnjavan je kazneno, i to zbog tragične prometne nesreće u kojoj je 2011. godine smrtno stradao 36-godišnjak. Lička policija očevid je obavljala gotovo šest sati i utvrđeno je da je nesreću skrivio Šutić, koji je svojim Audijem uslijed neprilagođene brzine prešao u suprotni smjer te prednjim lijevim dijelom vozila udario u Renault, za čijim je volanom bio 36-godišnjak.

Na Općinskom sudu u Gospiću osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog ove prometne nesreće. Šutić se branio navodeći da mu je naletjela srna pred automobil. Jutarnji je pisao da mu je kazna zamijenjena za rad za opće dobro, a odrađivao ju je, kažu upućeni, u Domu za starije i nemoćne koji je smješten u istoj zgradi u Otočcu kao i Dom zdravlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.