Izaslanstva Srbije i Kosova stigla u Bruxelles. Na kraju se nisu sastala

Foto: M.M./PIXSELL

Izaslanstva Srbije i Kosova nisu se ni danas u Bruxellesu pomaknula korak naprijed u pregovorima o normalizaciji odnosa, uzajamno se optužujući za izostanak trilateralnog sastanka s posebnim predstavnikom Europske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Delegacije su imale odvojene sastanke s Lajčakom u vrijeme pojačanih napetosti nakon što su prištinske vlasti proteklih tjedana zatvorile paralelne institucije koje na sjeveru kontrolira Beograd. Kosovske vlasti svoje akcije objašnjavaju uspostavom ustavnog poretka na cijelom teritoriju Kosova, a Beograd optužuje premijera Albina Kurtija za represiju čiji je cilj protjerivanje Srba.

Glavni pregovarač Beograda Petar Petković rekao je beogradskim medijima da trojnog sastanka nije bilo jer je to odbio šef pregovarača Prištine Besnik Bislimi.

Vučić prošli tjedan predstavio niz mjera 

Istodobno, Bislimi je prištinskim medijima rekao da u Bruxellesu danas nije bilo izravnih razgovora dviju delegacije, uz posredovanje Europske unije, jer je glavni pregovarač Srbije Petar Petković iznio Kosovu neprihvatljive uvjete za dnevni red susreta.

Na dnevnom redu je bio nastavak primjene sporazuma o normalizaciji odnosa i naglašeno je da bi se moglo razgovarati o dodatnim temama ako se obje strane suglase. O tome smo se dogovorili, ali je Srbija htjela uvjetovati svoje sudjelovanje na sastanku dodatnim točkama dnevnog reda, koje kosovskoj strani nisu bile prihvatljive, naveo je Bislimi.

"Žao mi je što se danas u trilateralnom formatu nismo pozabavili najhitnijim pitanjima. Ostajem na raspolaganju stranama i nastavit ćemo u narednim tjednima", objavio je na društvenoj mreži X Lajčak poslije bilateralnih sastanaka s izaslanstvima Beograda i Prištine.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić predstavio je koncem prošlog tjedna, u jeku novih napetosti između Beograda i Prištine, niz mjera za rješavanje problema Kosova, zahtijevajući ponajprije povratak na polazne točke svih dosad međunarodno priznatih i prihvaćenih sporazuma dviju strana.

Dijalog već mjesecima ne daje rezultate

Na popisu mjera je napose istaknuta obveza Prištine preuzeta Briselskim sporazumom iz 2013. godine da formira Zajednicu srpskih općina.

Traži se i raspisivanje lokalnih izbora u četiri većinske srpske općine na sjeveru, uz nadzor misije OESS i kontrolu Europske unije, inzistira se na povratku Srba u policiju i pravosuđe i povlačenje specijalnih policijskih snaga Kosova sa sjevera.

Vučić predložene mjere drži nužnim preduvjetima da se postigne "smisleni napredak" u procesu dijaloga Beograda i Prištine koji je već mjesecima na slijepom kolosijeku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.