Izrael ima povijest ubojstava dužnosnika na Bliskom istoku. Ovo su najpoznatija

Foto: EPA

Nedavni napadi usmjereni na članove Hezbolaha eksplozivnim pagerima i voki-tokijima u Libanonu mogu se činiti kao špijunski romani, ali utjecaj i implikacije složenih operacija za koje se okrivljuje Izrael vrlo su stvarni.

Libanonski dužnosnici rekli su da je najmanje 30 ljudi ubijeno i oko 3000 ranjeno u eksplozijama, a šef Hezbolaha priznao je u četvrtak da je militantna skupina koju podupire Iran zadobila ozbiljan udarac.

Opseg Hezbolahove odmazde za ono što je njegov vođa Hassan Nasrallah nazvao izraelskom objavom rata mogao bi odrediti postoji li stvarni rat širokih razmjera između dva ljuta neprijatelja, piše CBS.

U posljednjih 20 godina Izraelu su pripisane brojne smrti osoba visokog profila na Bliskom istoku.

Izrael optužen za smrt vođe Hamasa dok je bio na sahrani iranskog predsjednika

Iako Izrael nije preuzeo odgovornost, čini se da složeni napadi pokazuju da je to učinila upravo izraelska obavještajna agencija Mossad. CBS donosi Mosadovu dugu povijest napada na izraelske neprijatelje - od automobila bombi do zlonamjernog softvera.

Nedavno je visoki vojni zapovjednik Hezbolaha Fuad Shukr ubijen u Bejrutu samo nekoliko sati prije nego što je dugogodišnji politički vođa Hamasa Ismail Hanija ubijen u glavnom gradu Irana 31. srpnja.

Iranski dužnosnici rekli su da je vođa Hamasa ubijen u izraelskom udaru u Teheranu nakon što je prisustvovao sprovodu predsjednika Irana koji je poginuo u helikopterskoj nesreći.

Malo je detalja o ciljanom napadu ikada potvrđeno. Izrael je priznao ubojstvo Shukra, ali nikada nije javno tvrdio da je ubio Haniju, iako su američki dužnosnici za CBS News rekli da je procijenjeno da Izrael stoji iza oba ubojstva.

Mosad optužen za gušenje Hamasovog operativca 2010. u luksuznom hotelu u Dubaiju

Izrael je preuzeo odgovornost za ubojstvo višeg vojnog zapovjednika Hamasa Mohammeda Deifa u napadu u Gazi 12. srpnja. Zdravstveni dužnosnici u Gazi rekli su da je u napadu ubijeno 90 ljudi, uključujući civile.

Krajem 2020. mitraljez na daljinsko upravljanje montiran na kamionet ubio je vrhunskog iranskog nuklearnog znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha u atentatu za koji je Iran optužio Izrael. Ahmad Jabari, prethodni čelnik oružanog krila Hamasa, ubijen je u zračnom napadu na njegov automobil 2012. godine, što je izazvalo osmodnevni rat između Izraela i Hamasa.

Godine 2010. policija Ujedinjenih Arapskih Emirata optužila je agente Mossada da su ugušili na smrt višeg Hamasovog operativca Mahmouda al-Mabhouha u luksuznoj hotelskoj sobi u Dubaiju.

Neke od najpoznatijih izraelskih operacija nisu uključivale konvencionalno oružje ili eksploziv

Tadašnji vojni zapovjednik Hezbolaha Imad Mughniyeh ubijen je automobilom bombom u Damasku 2008. godine, očito u operaciji koju su planirali Mosad i CIA.

Jedan od osnivača Hamasa Ahmed Yassin poginuo je u izraelskom helikopterskom napadu 2004. godine dok su ga gurali u invalidskim kolicima niz ulicu u gradu Gazi. Neke od najpoznatijih izraelskih operacija nisu uključivale konvencionalno oružje ili eksploziv.

Godine 2018. agenti Mosada upali su u skladište i ukrali planove za tajni iranski nuklearni program. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkrio ih je svijetu na tiskovnoj konferenciji, rekavši da je "Iran itekako lagao da nije pokušao nabaviti nuklearno oružje" i pozvao tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz međunarodnog nuklearnog sporazuma koji je ispregovarao njegov prethodnik.

Trump je sljedećeg mjeseca jednostrano povukao SAD iz međunarodnog sporazuma, na frustraciju ostalih nacija s kojima je pregovarano.

Najozloglašeniji nekonvencionalni napad prije ovog u Libanonu

U vjerojatno najozloglašenijem nekonvencionalnom napadu prije ovog tjedna, izraelske i američke obavještajne agencije podmetnule su računalni virus Stuxnet, tzv. cyber crva u centrifuge za obogaćivanje urana u iranskom postrojenju Natanz.

Kako je 60 Minutes izvijestio nekoliko godina kasnije, to je bio napad koji je prvi put pokazao sposobnost kibernetičkog napada da nanese značajnu fizičku štetu objektu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.