Izraelska vojska ubila američku aktivistkinju. "Osvjetljavala je svaku prostoriju"

Foto: Facebook

Aysenur Ezgi Eygi, 26-godišnja tursko-američka državljanka, ubijena je prošli petak tijekom prosvjeda u Beiti, selu u blizini Nablusa, gdje su Palestinci pod stalnim napadima krajnje desnih židovskih naseljenika. Izrael tvrdi da je njezino ubojstvo bilo slučajno. Zapovjednici izraelskih obrambenih snaga proveli su istragu o incidentu, priopćila je u utorak izraelska vojska. 

"Istraga je pokazala da je vrlo vjerojatno da je pogođena neizravno i nenamjerno vatrom IDF-a koja nije bila usmjerena na nju, već na ključnog poticatelja nereda", objavila je vojska. "Incident se dogodio tijekom nasilnih nereda u kojima su deseci osumnjičenih Palestinaca palili gume i bacali kamenje prema snagama sigurnosti u Beiti", dodala je vojska i izrazila "duboko žaljenje" zbog smrti 26-godišnjakinje. 

Biden upozorio Izrael 

Američki predsjednik Joe Biden je upozorio Izrael da se mora više potruditi kako bi osigurao da se ne ponovi ovakav incident, nazvavši smrt Ezgi Eygi "neprihvatljivom". Biden u priopćenju piše da, iako je Izrael preuzeo odgovornost za njezino ubojstvo, američka vlada i dalje očekuje otvoren pristup istrazi o okolnostima njezine smrti.  

"Mora postojati potpuna odgovornost. A Izrael mora učiniti više kako bi osigurao da se takvi incidenti više nikad ne ponove", naveo je Biden.

"Osvjetljavala je svaku prostoriju u koju je ušla"

Prijatelji Ezgi Eygi kažu kako je mladu aktivistkinju pogađala svaka nepravda i da je bila poznata po empatiji, radosnoj naravi i želji da pomogne potlačenima, bez obzira na to tko su i gdje se nalaze. "Osvjetljavala je svaku prostoriju u koju je ušla. Uvijek je na licu imala najveći, najsjajniji osmijeh. Bila je vrlo topla osoba", kazala je Kelsie Nabass, njena prijateljica, a prenosi Al Jazeera.  

Ezgi Eygi je ubijena kada je imala 26 godina. Željela je ići na postdiplomski studij prava. Rođena je u Turskoj, ali je odrasla u Seattleu na zapadnoj obali SAD-a, gdje je pohađala Sveučilište Washington (UW). 

"Otišla je u Beiti kako bi pomogla palestinskom narodu. Bila je predana oslobađanju Palestinaca", navodi Nabass. Prijatelji kažu da je Aysenur Ezgi Eygi išla na prosvjede skoro cijelog svog života i da se još 2016. kao tinejdžerka pridružila aktivistima u Standing Rocku kako bi spriječili provođenje naftovoda koji je predstavljao prijetnju pitkoj vodi domorodačkog stanovništva u Sjevernoj Dakoti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.