Izraelski ministar: Židovima treba dopustiti da se mole u džamiji Al Aksi

Foto: EPA

Izraelski ministar sigurnosti Itamar Ben-Gvir rekao je danas da bi Židovima trebalo dopustiti molitvu u kompleksu džamije Al Aksa, poznatoj Židovima kao Brdo hrama, postavljajući novi izazov pravilima koja reguliraju odnos prema jednom od najosjetljivijih svetih mjesta na Bliskom istoku.

Premijer Benjamin Netanyahu brzo je zanijekao bilo kakvu promjenu pravila po kojima se Židovima zabranjuje molitva na tom mjestu, koje je sveto i za muslimane i za Židove, te je uputio ukor Ben-Gviru, čelniku jedne od nacionalističkih vjerskih stranaka u vladajućoj koaliciji.

"Ne postoji privatna politika ni jednog ministra na Brdu hrama - ni ministra nacionalne sigurnosti ni bilo kojeg drugog ministra", stoji u priopćenju Netanyahuova ureda.

Svađa s Ben-Gvirom bila je drugi put ovog tjedna da se Netanyahu sukobio s jednim od svojih viših ministara, nakon oštre opomene izrečene ministru obrane Yoavu Gallantu u ponedjeljak zbog formuliranja ciljeva rata u Gazi.

Ben-Gvir: Naša je politika dopustiti molitvu

Ben-Gvirove izjave tijekom posjeta kompleksu povodom obilježavanja židovskog dana žalosti zbog uništenja drevnih hramova dolaze u posebno osjetljivom trenutku, s rizikom da rat u Gazi eskalira u širi sukob, potencijalno uvlačeći Iran i njegove regionalne suradnike.

Kompleksom Al Aksa, koji Židovi štuju kao ostatak svoja dva drevna hrama, upravlja jordanska vjerska zaklada i prema pravilima koja datiraju desetljećima unazad, Židovi ga smiju posjećivati, ali se ne smiju tamo moliti.

"Naša je politika dopustiti molitvu", rekao je Ben-Gvir prolazeći pored reda židovskih posjetitelja koji su polegli na tlo, dok su drugi pjevali i pljeskali rukama u znak slavlja. Pritom je pozvao na pobjedu nad Hamasom umjesto vođenja pregovora s palestinskim islamističkim pokretom.

Waqf, zaklada koja upravlja mjestom, objavila je da je oko 2250 Židova ušlo na to mjesto u utorak.

Osude Ben-Gvirovog istupa stižu sa svih strana

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa osudio je posjet Ben-Gvira kao "provokaciju" i pozvao Sjedinjene Države da interveniraju "ako žele spriječiti da regija eksplodira na nekontroliran način".

Američki State Department priopćio je kako je Washington čvrsto predan statusu quo na jeruzalemskim svetim mjestima i smatra da bi bilo kakva jednostrana akcija bila  "neprihvatljiva".

Šef diplomacije Europske unije osudio je u utorak "provokacije" krajnje desnog izraelskog ministra.

“EU oštro osuđuje provokacije izraelskog ministra Ben-Gvira koji je, tijekom posjeta svetim mjestima, zagovarao kršenje statusa quo prema kojem nemuslimani mogu ići na ovu esplanadu, ali bez molitve", napisao je Josep Borrell na mreži X.

I Francuska je u utorak "osudila novu neprihvatljivu provokaciju" nakon molitve koju je predvodio izraelski ministar nacionalne sigurnosti na vrlo osjetljivom mjestu u istočnom Jeruzalemu povodom židovskog praznika.

U priopćenju za tisak glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova, Pariz "poziva izraelsku vladu da poduzme sve potrebne mjere za provedbu povijesnog statusa quo na Svetim mjestima u Jeruzalemu".

Ben-Gvir se opetovano sukobljavao s drugim ministrima zbog svojih poziva da se omogući molitva u kompleksu, što je pomoglo ponovnim sukobima s Palestincima tijekom godina, uključujući 10-dnevni rat s Hamasom 2021.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.