Jako narasla populacija bjeloglavih supova

Foto: Udruga Biom, Elvis Vuleta

"Rezultat ovogodišnjeg monitoringa gnijezdeće populacije bjeloglavog supa (Gyps fulvus) na području Kvarnera, koji se provodi već dugi niz godina, potvrdio je senzacionalnu vijest - populacija ugrožene vrste bjeloglavi sup u Hrvatskoj, koja je još nedavno brojala oko 130 parova, zahvaljujući značajnom trudu i ulaganjima u njen oporavak, ponovno se širi i napreduje", objavili su iz udruge Biom.

Pozitivan se trend bilježi posljednjih nekoliko godina, ali brojka od 152 gnijezdeća para, koliko ih je ove godine započelo s gniježđenjem na području Kvarnera, rekord je u ovom stoljeću, dodaju.

Ova vijest iznimno je značajna u kontekstu očuvanja prirode u Hrvatskoj, gdje bjeloglavi supovi predstavljaju posljednju preostalu vrstu ptica strvinara. Naime, druge dvije vrste koje su obitavale u našoj zemlji izumrle su u 20. stoljeću.

Kako su izumrli?

Bjeloglavi sup, nekoć rasprostranjen u gotovo čitavoj Hrvatskoj, na kraju 20. stoljeća opstao je samo na području kvarnerskih otoka.

Glavni uzrok izumiranja tih veličanstvenih letača je postupno napuštanje stočarstva i s tim povezanog zapuštanja travnjačkih površina. Nenamjerno trovanje do kojeg dolazi uslijed postavljanja zatrovanih mamaca za predatore stoke, poput vukova i čagljeva, dodatno je dokrajčilo strvinare u velikom dijelu Europe, pa tako i kod nas. 

Na pašnjacima kvarnerskih otoka supovi opstaju zahvaljujući ekstenzivnom stočarstvu, no ipak je danas sve manje ovaca, pa je time i manje hrane za supove (ovčje strvine). 

Opstanak bjeloglavih supova ovisi o ljudima

Zato opstanak supova danas uvelike ovisi i o hrani koja se namjenski i redovno odlaže na hranilišta za supove u organizaciji županijske Javne ustanove Priroda na Cresu, te na planini Učki, kojim upravlja Javna ustanova Park prirode Učka, gdje su se prije par godina supovi opet vratili na gniježđenje nakon gotovo 100 godina odsutnosti, dodaje se u priopćenju.

"Nedavno provedeni monitoring aktivnih gnijezda u sklopu projekta LIFE SUPport pokazao je da su mjere očuvanja koje se posljednjih nekoliko godina provode s ciljem oporavka populacije bjeloglavog supa, nastavile davati dobre rezultate, a očekujemo da će se ovaj novi pozitivan trend nastaviti i u budućnosti", kazao je Dubravko Dender, voditelj projekta LIFE SUPport iz Udruge Biom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.