Japan i Nizozemska će s milijunima eura pomoći Gazi

Foto: EPA

JAPAN će dati 10 milijuna američkih dolara u humanitarnoj pomoći za civile u Gazi, rekla je danas japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa, a 10 milijuna eura pomoći obećala je i nizozemska vlada. Japan trenutačno predsjedava skupinom G7 koja okuplja razvijene zemlje i Kamikawa je rekla da prati situaciju u Gazi "sa zabrinutošću", dodajući da Japan očekuje da će se situacija smiriti što je moguće prije.

Kamikawa je rekla i da privodi kraju pripreme za razgovore s iranskim kolegom. Nizozemska vlada u utorak je obećala 10 milijuna eura u novoj humanitarnoj pomoći Gazi, kazavši da je jako zabrinuta zbog brzog pogoršanja situacije u kojoj se ljudi ondje nalaze.

Španjolska će povećati humanitarnu pomoć

Dodala je da se novac šalje na zahtjev UN-a i da će biti iskorišten za osnovne ljudske potrebe poput vode i zdravstvene skrbi. Ponovila je da Izrael ima pravo braniti se nakon Hamasovih napada, ali i da odgovor treba biti "proporcionalan" i u okvirima međunarodnih pravila ratovanja. 

"Civili i humanitarni radnici nikada ne bi smjeli biti mete nasilja i humanitarna pomoć trebala bi imati neograničen pristup", istaknula je nizozemska ministrica za vanjsku trgovinu i razvoj Liesje Schreinemacher u pismu parlamentu.

Španjolska će također povećati humanitarnu pomoći Pojasu Gazi paketom vrijednim milijun eura i spremna je poslati više, rekao je španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares na konferenciji za novinare.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.