Kako će izgledati kopnena invazija? "Bit će brutalna, takvu akciju još nismo vidjeli"

Foto: EPA

Izraelske trupe se gomilaju oko Gaze, spremne za kopnenu invaziju koja bi mogla donijeti teške urbane borbe na gusto naseljenom području. Nagomilavanje snaga događa se nakon što su napadači iz militantne skupine Hamas, koja kontrolira ovu palestinsku enklavu, prešli u južni Izrael, ubivši najmanje 1400 ljudi i uzevši više od 200 talaca.

Izraelske obrambene snage već su napale Gazu zračnim napadima, ubivši više od 4000 Palestinaca, prema palestinskim dužnosnicima. Izrael je povukao trupe iz Gaze 2005. godine, a 2008. i 2014. izraelske snage ušle su na ovaj teritorij u višetjednim kampanjama koje su prema izraelskim izvorima bile usmjerene na suzbijanje Hamasovih sposobnosti. U borbama je poginulo više od 3500 Palestinaca i više od 70 izraelskih vojnika, piše The Washington Post.

Dugotrajna i brutalna borba

Ova operacija može biti mnogo opsežnija. Izrael je obećao da će uništiti Hamas. "Ono čemu Izraelci teže je potpuna promjena režima u Gazi, što je značajan odmak od prošlih kampanja", rekao je Raphael Cohen, politolog u Rand Corpu. Očekuje dugotrajnu i brutalnu borbu. "Ako želite iskorijeniti Hamas, to će trajati puno više od 50 dana koliko je trebalo za Protective Edge", rekao je Cohen, misleći na operaciju IDF-a iz 2014. godine.
Mnogi civili već su ubijeni u Gazi, a milijun ih je raseljeno, prema podacima Ujedinjenih naroda.

"Kopnena kampanja neizbježno će imati ozbiljne implikacije za civile u Gazi. U urbanom području Gaze takva operacija suočit će se sa žestokim otporom i zahtijevati masovnu upotrebu sile Izraela", rekao je Ghaith al-Omari, suradnik na Washingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku. Dodao je da će Hamasova praksa skladištenja i korištenja raketa i vojne opreme među civilima i u humanitarnim objektima dodatno povećati izloženost civila riziku.

Da bi uništila Hamas, izraelska vojska, jedna od najmoćnijih oružanih sila na svijetu, morala bi se boriti u gustim četvrtima Gaze s ograničenim prostorom za manevriranje.

Hamas, za kojeg analitičari kažu da je proveo najmanje dvije godine planirajući napad koji je iznenadio izraelske snage, vjerojatno je spreman na odmazdu velikih razmjera. Intenzivna izraelska bombardiranja već su pretvorila zgrade i ulice Gaze u labirint ruševina. Budući udari bit će ograničeni kada počne kopnena ofenziva kako bi se izbjeglo ugrožavanje izraelskih snaga.

Hamas ima jednu prednost

Gomile ruševina, zajedno s barikadama, mogle bi pružiti zaklon borcima Hamasa. Militanti bi također mogli pokušati preusmjeriti IDF na područja koja je Hamas minirao eksplozivom. IDF bi mogao primijeniti taktiku kombiniranog ratovanja, koristeći pješaštvo, oklop i druge elemente podrške za napredovanje prema neprijatelju. Hamas bi svoje borce mogao smjestiti u uporišta, zgrade od betona i čelika. Ove strukture mogu biti sklonište i za civile ili taoce.

Za razliku od borbi na otvorenim prostorima, borbe u urbanim četvrtima zahtijevaju navigaciju trodimenzionalnim terenom. Dronovi vojne kvalitete mogli bi se koristiti za precizne napade, dok bi se komercijalni quadcopteri - koje su militanti Hamasa koristili 7. listopada - mogli koristiti za promatranje kretanja neprijatelja ili za bacanje eksploziva.

Prijetnje mogu doći iz bilo kojeg smjera. Snajperisti su mogli biti smješteni na gornjim katovima zgrada. Oklopna vozila bila bi važna kao zaklon i vatrena potpora za pješaštvo, ali bi također mogla biti ograničena uskim ulicama i ranjiva na protutenkovsko oružje.

U konačnici, mnogi se ciljevi mogu postići samo uz borbu pješaštva izbliza, zahtijevajući od vojnika da idu od vrata do vrata kako bi očistili zgrade. Rupe u zidovima između zgrada omogućile bi borcima Hamasa da se brzo pomaknu na druge položaje. Tuneli, glavni dio Hamasove infrastrukture, također bi mogli igrati ulogu. Hamas je 2021. ustvrdio da je izgradio oko 500 kilometara tunela ispod Gaze. Tuneli su probijeni često preduboko da bi bili uništeni zračnim napadima.

Kako uništiti Hamasove tunele?

Prema vojnom strategu i povjesničaru Edwardu Luttwaku, u nekim se tunelima smještaju relativno sofisticirane linije za sklapanje raketa, pogoni za sklapanje motora, skladišta lima i eksploziva te radionice za proizvodnju bojnih glava. Drugi tuneli sadrže zapovjedna mjesta i manje naoružanje. A u najdubljim tunelima žive i sastaju se vođe Hamasa.

Uništavanje tunela iz zraka ponovno bi moglo značiti izlaganje civila opasnosti. Čišćenje tunela pješaštvom također može biti opasno. IDF bi mogao koristiti robote kako bi smanjio rizik. Kopnena ofenziva na Gazu mogla bi pogoršati tamošnju već katastrofalnu humanitarnu krizu. Izraelska opsada enklave znači da je nestalo gotovo kompletno gorivo i električna energija. Ponestaje hrane, pitke vode i medicinskih potrepština.

"Čini se da će se velike kopnene operacije usredotočiti na grad Gazu, barem u početku, s možda ograničenim kopnenim upadima drugdje. Ali zračni i pomorski topnički udari vjerojatno će se nastaviti protiv ciljeva diljem Gaze", rekao je Michael Eisenstadt, direktor programa vojnih i sigurnosnih studija na Washingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku.

Izrael je pozvao stanovnike Gaze da se evakuiraju na jug, dalje od grada Gaze, ali u utorak su Ujedinjeni narodi citirali izvješća da su civili koji su se pokušali preseliti u južnu Gazu pogođeni i ubijeni eksplozivnim oružjem. Južni prijelaz Rafah u Egipat ostaje zatvoren.

"Ono što situaciju čini zabrinjavajućom je to što će vjerojatno potrajati dugo, pri čemu civili neće biti izloženi samo izravnom riziku od smrti i ranjavanja u borbama, već i dugotrajnim, ozbiljnim nestašicama osnovne humanitarne pomoći", rekao je al-Omari.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.