U DP-u je buknula velika afera, Martin Pauk je izbačen. Što se kasnije događalo?

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL /FaH

TEK nekoliko mjeseci vladavine Domovinskog pokreta obilježila je afera Bartulica koju su otkrile Index Istrage, a nastavlja se teškim optužbama stranačkih članova za kamatarenje i krivotvorenje dokumenata, ali i prozivanjem tajnika i ministra Dabre, kao i predsjednika Penave za zataškavanje. Sve je rezultiralo izbacivanjem člana koji je optužio stranačke kolege za novu aferu, ali i medijskom šutnjom predsjednika stranke Ivana Penave. 

Splitski DP-ovac teško optužio DP-ovog ministra: "Odlučio sam iznijeti bolnu istinu"

Pauk teško optužio DP-ovog ministra i poduzetnika Zlodru

Naime, nove probleme u DP-u pokrenuo je sad već bivši član splitskog ogranka Martin Pauk kada je prije desetak dana iznio ozbiljne optužbe za kamatarenje protiv svojeg stranačkog kolege i poduzetnika Arisa Zlodre. Pauk tvrdi kako je za sve znao tajnik stranke i ministar Josip Dabro koji, kako navodi, nije ništa učinio. 

"Zlodru je građanin optužio da ga je izreketario i da mu je oteo zemljište u Podstrani, tada vrijedno pola milijuna eura. To se dogodilo zbog kamatarskog duga, kako je objasnio gospodin, odnosno zbog 12.000 eura koje mu je Zlodre posudio. Zlodre nam je priznao da je istina sve što taj gospodin govori", rekao je tada Pauk medijima te dodao: 

"Mi smo od Dabre zahtijevali da od Zlodre zatraži da vrati mandat, podnese ostavku ili izađe iz stranke. Zlodre je u pokušaju da se izvuče mrtav hladan došao i rekao da je vratio čovjeku zemljište. Donio je izvadak iz zemljišnih knjiga s tadašnjim datumom i vlasništvo upisano na oštećenog čovjeka. Međutim riječ je bila o najobičnijem falsifikatu. Dabro je poručio da je situacija takva kakva jest i da on u potpunosti stoji iza Zlodre."

Penava ga podržao u utrci za gradonačelnika. Nakon toga zamrznuo mandat u vijeću

Radi se o slučaju koji je započeo još 2018. godine, a sudski epilog stigao je 2022. godine s pravomoćnom presudom u korist poduzetnika Zlodre. Pauk je, kako kaže, za sve saznao par mjeseci prije no što je stigla presuda. Na njegovo pitanje kako je dobio presudu, Pauk tvrdi da mu je Zlodre kazao da je presudu kupio, platio kod koga je trebalo.

Pauk je dodao da mu je Dabro rekao "kako vidi da smo mi u pravu, ali da je to odluka stranke. Pozvao se na to da je to odluka Ivana Penave." Par mjeseci prije pravomoćne presude u Splitu održavali su se ponovljeni lokalni izbori. Penava je tada Zlodru podržao u utrci za splitskog gradonačelnika i "zaželio mu uspješan uspon ka vrhu".

Zlodre je u svibnju 2022. vrh dodirnuo ulaskom u gradsko vijeće nakon 13 godina otkada je radikalna desnica posljednji put bila u sastavu istog, a glas mu je dalo oko 4% birača. Iste godine u studenom je Zlodre iz tada kazavši osobnih razloga zamrznuo mandat, a na njegovo mjesto stigao je Pauk. U splitski parlament vratio se tek u veljači ove godine. 

Penava: Hipotetske optužbe su neozbiljne i u tome ne želim sudjelovati 

Nakon teških optužbi Pauka i njegovog izbacivanju iz stranke Index je očitovanje tražio od Penave i Dabre. Pitali smo ih jesu li tražili otkazivanje presice na kojoj je Pauk iznio optužbe, zašto su ga izbacili iz stranke te jesu li od Zlodre u studenom 2022. tražili da zamrzne mandat u gradskom vijeću i vrati ga stranci, kao i jesu li mu uvjetovali povratak na dužnost vraćanjem zemljišta.

Do objave teksta odgovore nismo dobili, tek nam je telefonskim putem predsjednik Ivan Penava kratko rekao: 

"Po pitanju gospodina Martina Pauka, unutar Domovinskog pokreta smo postupili na način na koji smo smatrali da je primjeren radu ozbiljne političke stranke, a komentari o hipotetskim optužbama na račun gospodina Zlodre koje nisu ničim dokazane upravo reflektiraju tu neozbiljnost u kojoj ne želim sudjelovati."

Dabro je za Dalmaciju news neposredno nakon presice i izbacivanja Pauka iz stranke rekao: 

"Aris Zlodre je na moj upit dao na uvid pravomoćnu presudu Županijskog suda u Splitu, kao i onu s prvog Općinskog stupnja i po svima nama, kao građanima RH, sudovi su tijela koja govore kako je netko kriv ili nije. Zlodre je imao pravomoćnu presudu pa o tome nemamo što sporiti. 

Bio sam upoznat od strane predsjednika splitsko-dalmatinske podružnice Domovinskog pokreta Marka Žaje i cijelog predsjedništva da je Martin bio izrazito nervozan jer je lobirao dužnosničke pozicije koje su se sastavljale u stranci, a koje su predlagale lokalne podružnice. Bio je ljut jer on nije bio prijedlog županijske podružnice Domovinskog pokreta. 

Poštujem zdravu ambiciju kod ljudi, ali Pauk je imao bolesnu ambiciju. Izbačen je iz stranke jer je sazvao tiskovnu konferenciju bez dogovora sa strankom", kazao je Dabro za Dalmaciju news. 

Zlodrin odvjetnik: Mandat je zamrznuo zbog teške bolesti

Poduzetnika i DP-ovog splitskog gradskog vijećnika upitali smo kako komentira optužbe bivšeg stranačkog kolege. Umjesto Arisa Zlodre, na upit nam je odgovorio njegov odvjetnik. 

"Gospodin Aris Zlodre je zamrznuo mandat u splitskom gradskom vijeću 2022. g. iz jedinog isključivog razloga što je bio teško zdravstveno bolestan, pa je bio na terapijama, u Splitu i Zagrebu. U toj 2022 g. isti se oporavljao od posljedica zadobivenih od teške bolesti. Arisu Zlodri politička stranka Domovinski pokret nikada nije naredila da zamrzne mandat već je isti zbog navedenih razloga i uputi liječnika zamrznuo mandat."

Odvjetnik je objasnio kako je Zlodre svoju nevinost dokazao na sudu, čime se branio i ministar Dabro kad ga je Pauk optužio da je zaštitnik kriminala i nečasnih radnji. I dok već bivši DP-ovac žestoko optužuje vrh stranke, odnosno trenutačnog ministra Dabru, kao i njihovog člana za kaznena djela, Penavi je to, sudeći po izjavi, tek neozbiljna situacija u kojoj ne želi sudjelovati. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.