Kako oružje iz Srbije završava u Ukrajini?

Foto: Profimedia

Oružje iz Srbije završava u Ukrajini i tamošnju javnost zanima kako do toga dolazi. Posebno jer kanali nisu službeni.

Tjednik Vreme bavio se tom temom pa objasnio kako preko sumnjivih posrednika oružje završi u rukama ukrajinskih vojnika. Naime, oružje se nabavlja u Srbiji, a zatim prodaje Amerikanca i Ukrajincima. Zanimljivo je da su u sve upleteni srpski poduzetnici, ali i ruski oligarsi.

SAD prebacuje oružje iz Srbije trećoj strani

Prema podacima Srpske gospodarske komore, najveći dio uvoza iz prošle godine je "nekvalificirana vojna oprema", dok su prema podacima Stockholmskog instituta za mirovna istraživanja (SIPRI) američki uvoznici u Srbiji kupili 267 topničkih sustava, 3200 raketa i pet oklopnih vozila.

Dodaje se da su kupci iz SAD-a kupili 16 milijuna malokalibarskih metaka od državnog poduzeća Jugoimporta za trgovinu oružjem.

S obzirom na to da je oružje koje koristi američka vojska znatno sofisticiranije od onoga koje se proizvodi u Srbiji, razumno je pretpostaviti da SAD prebacuje oružje iz Srbije trećoj strani, rekla je za Vreme Katarina Đokić iz SIPRI-ja.

U trgovinu upleten i američki trgovac oružjem s vezama u Pentagonu?

Navodi se i da je u trgovinu upleten Marc Morales, američki trgovac oružjem s vezama u Pentagonu. Njegove su tvrtke prošle godine iz Srbije uvezle 16 milijuna malokalibarskih metaka, dok je 2020., zbog "potrebe testiranja američke vojske" kupio Noru B-52, Jugoimportovu samohodnu haubicu.

Moralesove tvrtke opskrbljuju američku vojsku i njezine saveznike, a od početka rata u Ukrajini s Pentagonom su sklopile ugovore vrijedne milijardu dolara. Uz to, od direktne trgovine s Ukrajincima je zaradio još 200 milijuna.

Iako to negira, Vreme iz svojih izvora doznaje da Morales surađuje s trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, koji je bio pod sankcijama UN-a zbog kršenja zabrane izvoza oružja u Liberiju i koji je na američkoj crnoj listi. Naime, prošle godine Morales je uvozio streljivo iz tvrtke u vlasništvu Tešićeve obitelji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.