Kako su pageri uopće mogli eksplodirati?

Foto: EPA

Osam ljudi je ubijeno, a gotovo 2750 ranjeno - od kojih 200 kritično - u nizu istodobnih detonacija pagera diljem Libanona, rekao je ministar zdravstva Firass Abiad. Žrtve eksplozija su uglavnom članovi proiranskog Hezbolaha. Ta militantna skupina je u priopćenju za detonacije okrivila Izrael te navela da će on biti "pravedno kažnjen".

Dužnosnici su rekli da čelnik Hezbolaha Hassan Nasrallah u eksplozijama nije ozlijeđen.

Postavlja se pitanje kako je uopće moguće da pageri eksplodiraju, posebno da se to dogodi u isto vrijeme? Masovna sabotaža tako velikog broja libanonskih dojavljivača zahtijevala je i pravovremenu obavještajnu i tehničku sposobnost, piše BBC.

Od početka sukoba u Gazi prošle godine Hezbolah je upozoravao svoje članove da ne koriste mobilne telefone iz straha da bi ih mogli manipulirati izraelski obavještajci. Godine 1996. izraelska agencija Shin Bet ubila je Hamasovog bombaša eksplozivom u njegovom telefonu.

Umjesto toga, Hezbolah je koristio dojavljivače za komunikaciju. Nova serija dojavljivača isporučena im je nedavno. Netko se - a Hezbolah ne sumnja da iza ovoga stoji Izrael - uspio tajno ubaciti u lanac opskrbe tih dojavljivača.

Bivši stručnjak britanske vojske za streljivo, koji je želio ostati neimenovan, rekao je za BBC da su uređaji vjerojatno bili pakirani s između 10 i 20 grama visokoeksplozivnog vojnog eksploziva skrivenog unutar lažne elektroničke komponente.

Ovaj eksploziv, rekao je stručnjak, bio bi aktiviran signalom, nečim što se naziva alfanumerička tekstualna poruka.

Nakon aktivacije, sljedeća osoba koja bi koristila uređaj izazvala bi eksploziju. Iako je manje od 1% eksplodirajućih pozivnika do sada bilo smrtonosno, stotine su ozbiljno ozlijeđene, što predstavlja velik psihološki udarac za Hezbolah.

Eksploziv nije ni potreban da bi uređaj eksplodirao

Postoji i druga teorija. Kako piše LBC, eksploziv nije ni potreban da bi uređaj eksplodirao. Do eksplozije je moglo doći zbog pregrijavanja i eksplozije baterije.

Prema informacijama koje je dobio LBCI, prva izvješća sugeriraju da je poslužitelj pagera  bio ugrožen, što je dovelo do instalacije skripte koja je uzrokovala preopterećenje. To je moglo rezultirati pregrijavanjem litijske baterije, koja je zatim eksplodirala. Fizičko oštećenje koje pretrpi korisnik uređaja može varirati od ozbiljnog do manjeg, ovisno o u kontaktu s uređajem. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.