Kamala Harris mogla bi pobijediti u državi za koju se mislilo da je naklonjena Trumpu

Foto: EPA

Demokratska predsjednička kandidatkinja, potpredsjednica Kamala Harris smanjila je zaostatak za bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom u saveznoj državi Iowi, pokazuju nove ankete.

Iowa se dosad nije smatrala državom u kojoj će rezultati biti izjednačeni, no situacija se sada mijenja.

Trump, republikanski predsjednički kandidat, uspješno je osvojio Iowu 2016. s gotovo 10 postotnih bodova razlike te ponovno 2020. s više od 8 posto prednosti. Anketa provedena u lipnju u Iowi pokazala je da je predsjednik Joe Biden, čiji je rejting pao na povijesno najnižu razinu zaostao za Trumpom nevjerojatnih 18 postotnih bodova.

U tijesnoj utrci svaka država može odlučiti

No, nakon njegovog odustajanja, Kamala Harris konstantno smanjuje razliku i ona je sada manja od 4 posto. Harris ima 43 posto podrške, a Trump nešto manje od 47 posto uz statističku pogrešku upravo na razini razlike između dvaju kandidata, prenosi Newsweek.

Bivši demokratski predsjednik Barack Obama pobijedio je u Iowi 2008. i 2012., ali država se uglavnom smatra čvrsto republikanskom od Trumpove pobjede 2016. i 2020. Ove ankete sugeriraju da bi ta država Srednjeg Zapada mogla biti u igri te se pridružiti Michiganu, Pennsylvaniji, Wisconsinu, Arizoni, Nevadi, Georgiji i Sjevernoj Karolini kao državama za koje se ne može sa sigurnošću reći tko će pobijediti.

Ovakav porast podrške za Harris mogao bi označiti i povoljno raspoloženje birača za nju u ostalim državama Srednjeg Zapada, prvenstveno u Michiganu i Wisconsinu. 

"Ne bih rekla da su 4 postotna boda ugodna prednost za Trumpa", rekla je voditeljica ankete Ann Selze. "Utrka se znatno zaoštrila", dodaje. Selze je kazala da novi rezultati istraživanja "signaliziraju promjenu raspoloženja biračkog tijela" u Iowi.

Harris vodi na nacionalnoj razini s prednošću od 4 posto, no izborni sustav u Americi bazira se na osvajanju saveznih država. Harris i tu zasad ima malu prednost, no razlike su toliko sitne da bi svaka država mogla odlučiti. Možda baš Iowa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.